Opschalen naar 1700 ic-bedden onhaalbaar

Array

Het plan om in geval van crisis op te schalen naar 1700 intensive care-bedden lijkt onhaalbaar, vertellen meerdere ziekenhuizen aan het AD. De reden is dat er niet genoeg handen aan het bed beschikbaar zijn om de zorg te leveren voor 1700 ic-bedden. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC), bevestigt dat het moeilijk wordt om 1700 ic-bedden te realiseren. En als alle 75 ic’s in Nederland twee, vijf of tien bedden minder kunnen leveren dan afgesproken, heb je een probleem.”

De ALV van LNAZ heeft daarom op 21 oktober 2020 de landelijke opschaling van de IC-capaciteit afgekondigd. Het is van belang dat deze opschaling en daarmee de COVID-druk evenredig over de regio’s is verdeeld, zodat elke patiënt ongeacht zijn/haar woonplaats gelijke toegang heeft tot zorg.

Klinische capaciteit

  • De te leveren klinische capaciteit wordt in de dagrapportage weergegeven. Hierin staat wat de vereiste klinische beddencapaciteit per ROAZ-regio is, te realiseren binnen 24 uur, 48 uur en 7 dagen. Binnen de regio dient men zelf te organiseren welke ziekenhuizen deze capaciteit leveren.
  • De cijfers voor de te leveren klinische capaciteit baseren wij op onze prognoses. Daarbij sturen wij op een evenredige spreiding van COVID-patiënten per regio. Dat betekent dat er voor klinische capaciteit geen link is met het Opschalingsplan COVID-19.
  • Wij raden de ROAZ-regio’s aan om in de opschalingsactiviteiten uit te gaan van de vereiste capaciteit over 7 dagen om daarmee vooruit te blijven lopen op de curve. IC-capaciteit
  • Vanaf maandag 26 oktober dient de totale landelijke IC-capaciteit te zijn opgeschaald naar 1.350 bedden. Dit is inclusief non-COVID bedden.
  • De allocatie van deze 1.350 bedden per regio staat op de volgende pagina weergegeven en is gebaseerd op het Opschalingsplan COVID-19 met een aantal kleine aanpassingen door VWS. Dit conform de brief van VWS aan de ROAZ-voorzitters, NVZ, NFU en ZN (d.d. 20 oktober 2020).
  • De te leveren IC-capaciteit wordt in de dagrapportage weergegeven. Daarbij sturen wij op een evenredige spreiding van COVID-patiënten per ROAZ-regio. Internationale IC-capaciteit
  • De druk op het Nederlandse ziekenhuizen is (te) hoog, waardoor de reguliere zorg onder druk staat. De ALV van LNAZ heeft daarom besloten dat COVID- patiënten naar Duitsland overgeplaatst worden indien de IC-capaciteit in Nederland onvoldoende is.
  • De inzet van beddencapaciteit in Duitsland vraagt om extra vervoerscapaciteit. Daarom wordt het besluit om patiënten zo nodig over te plaatsen naar Duitsland nu al genomen, om de vervoerscapaciteit hier tijdig op aan te passen.
  • De ALV van LNAZ is zich ervan bewust dat het verplaatsen van Nederlandse patiënten naar een Duitse IC-afdeling een aanzienlijke impact heeft op de patiënten en familie. Echter, de IC-beddencapaciteit in Nederland staat dermate onder druk dat wij genoodzaakt zijn van dit aanbod gebruik te maken.

Bron: NVIC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen