Max Knaapen: Antibioticum in plaats van operatie bij blindedarmontsteking kind

0
648

Een blindedarmontsteking bij een kind kan vaak goed behandeld worden met antibiotica. De meeste kinderen hebben al na een dag nauwelijks nog pijn en zijn niet langer misselijk. Dit concludeert Knaapen in zijn proefschrift over de mogelijkheden om blindedarmontsteking bij kinderen beter te behandelen. Hij onderzocht of het geven antibiotica een operatie overbodig maakt. Uit de langetermijnresultaten blijkt dat na ongeveer vijf jaar nog steeds zeven van de tien kinderen niet hoeft te worden geopereerd.


Het nadeel van een operatie zijn de complicaties ook bij een milde blindedarmontsteking.  Deze aandoening is de meest voorkomende oorzaak voor acute operaties bij kinderen, circa 5000 per jaar. En sinds jaar en dag in de standaard behandeling een operatie. Echter in de laatste jaren wordt blindedarmontsteking onderverdeeld in een mildere en een ernstigere vorm. Deze milde vorm (ongeveer 50 procent) heeft over het algemeen minder neiging tot perforatie en kan mogelijk dus anders behandeld worden.
De onderzoeksvraag voor dit proefschrift is of milde blindedarmontsteking bij kinderen beter kan worden behandeld. Hierbij heeft Knaapen onderzocht of mogelijk alleen antibiotica voldoende is. Dit zou veel kinderen een operatie besparen en kunnen leiden tot een kostenreductie


Treating simple appendicitis in children. Advancing research to optimise treatment

Woensdag 7 april 2021
Promotie (UvA), 14.00 u, online 
Max Knaapen: Antibioticum in plaats van operatie bij blindedarmontsteking kind

Bron: Amsterdam UMC

Vorig artikelComplicaties en allergische reacties bij tatoeages en permanente make-up
Volgend artikelPatiëntenportaal mijnAnna vernieuwd
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.