Patiënten met handprotheses trainen met serious games

0
463

Mensen die hun hand verliezen krijgen vaak een prothese die de functie van de hand overneemt. Deze protheses worden op de stomp gezet en zijn verbonden via sensoren op de huid boven de resterende armspieren. Ze kunnen vaak alleen openen en sluiten. De meer geavanceerde protheses maken gebruik van kunstmatige intelligentie, en kunnen patronen van spieractiviteit detecteren om meer beweging mogelijk te maken. Hiervoor moeten patiënten echter wel getraind worden door een coach, omdat de spieractiviteit veel op elkaar lijkt. In dit proefschrift onderzocht Kristoffersen of het ook mogelijk is om deze patiënten te trainen met behulp van serious games.

Serious games zijn spellen die de patiënt spelenderwijs nieuwe technieken leren. Uit het onderzoek van Kristoffersen blijkt dat deze methode voor patiënten met handprotheses goed werkt. De patiënten kunnen gemakkelijk thuis trainen en leren meer verschillende bewegingspatronen aan. Serious games lijken dus effectiever dan een coach, maar Kristoffersen vond ook dat zowel de spellen als de training van de coach er niet voor zorgden dat de patiënten de prothese beter kunnen besturen. Meer onderzoek op dit gebied is dus nog nodig.

Curriculum Vitae

Morten Kristoffersen (1988) studeerde Medialogy aan de Aalborg University, Denemarken. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is hij werkzaam als postdoc bij het Center for Bionics and Pain Research in Zweden. De titel van zijn proefschrift luidt: “Serious gaming for learning the intuitive, non-natural control of prosthetic hands.”

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)99-a61f-fcaf94e9ad99

Serious gaming for learning the intuitive, non-natural control of prosthetic hands

Promotie:M.B. (Morten Bak) Kristoffersen
Wanneer:03 mei 2021
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. C.K. (Corry) van der Sluis
Copromotors:dr. R.M. (Raoul) Bongers, dr. A. Murgia
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Bron: RUG

Vorig artikelMondkapjes verminderen emotieherkenning
Volgend artikelJan Westerink, internist: ‘Ik doe dit allereerst omdat ik er lol aan heb…’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.