Diakonessenhuis start spreekuur ‘Leven met kanker

Array

Utrecht, 11 oktober 2021 – Hoe ga ik om met vermoeidheid? Kan ik blijven werken of sporten naast mijn behandeling? Waar kan ik terecht voor contact met lotgenoten? Met deze vragen kunnen patiënten met kanker nu terecht op het spreekuur ‘Leven met kanker’ in het Diakonessenhuis.

Op dit spreekuur heeft de patiënt een gesprek met een van de zes zogenoemde ‘ondersteuningsconsulenten’.

Vijf oncologieverpleegkundigen en een fysiotherapeut zijn speciaal voor deze functie opgeleid. Zij hebben veel kennis over de invloed van kanker op het leven van patiënten en hun naasten. En ze weten welke zorg en ondersteuning hiervoor beschikbaar is.


Rebecca Barentsen, één van de ondersteuningsconsulenten: “De diagnose kanker en de behandeling hebben grote impact op het leven van mensen met kanker en hun naasten. Niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook emotioneel, sociaal en geestelijk. Om patienten te helpen met de niet-medische vragen, zijn wij dit spreekuur gestart. Mijn collega’s en ik bieden een luisterend oor, brengen de eventuele behoefte aan ondersteuning in kaart en zoeken samen met de patiënt manieren om in weer hun kracht te komen staan. Er is veel aanbod op dit vlak, maar voor patiënten is dat soms lastig te vinden. Wij wijzen hen de weg naar organisaties en zorgverleners die ondersteuning kunnen bieden. In én buiten het ziekenhuis.”

Voor patiënt én naasten

Alle patienten die in het Diakonessenhuis in behandeling zijn voor kanker kunnen voor een gesprek op het spreekuur terecht. Maar het spreekuur is ook toegankelijk voor patienten die hun behandeling achter de rug hebben en/ of alleen nog voor controles komen. Ook naasten van de patiënt -bijvoorbeeld een partner, of een zoon of dochter – zijn welkom voor een gesprek.


Mensen die bovenstaande vragen herkennen en in het Diakonessenhuis onder behandeling zijn (geweest) voor kanker, kunnen contact opnemen via [email protected]. De ondersteuningsconsulent neemt dan contact op om een afspraak te maken.

Bron: Diakonessenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen