Wat is het verschil tussen de Body Mass index volgens Quetelet en Trefethen?

De Body Mass Index geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt. De berekening is het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. De BMI zegt echter niets over je vetpercentage en de manier waarop het vet over het lichaam verdeeld is. Om te bepalen of je te zwaar bent, is het daarom verstandig om ook naar je middelomtrek te kijken. BMI is de afkorting van Body Mass Index. Dit getal geeft aan of je ondergewicht, normaal gewicht of  overgewicht hebt.  Diverse klinieken hanteren BMI grenzen waarboven zij geen behandelingen uitvoeren. Vooral bij fertiliteitsbehandelingen speelt dit een belangrijke rol.

Er zijn twee methoden om je Body Mass Index te berekenen:

  • Volgens Quetelet: gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in centimeters in het kwadraat.
  • Volgens Trefethen: gewicht in kilogram maal 1,3 gedeeld door de lengte in centimeters tot de macht 2,5.

Quetelet methode

De quetelet index, afgekort QI, is bedacht door de Belgische statici Adolphe Quetelet. Quetelet zag een verhouding tussen het gewicht en lengte van de gemiddelde mens en hieruit volgde zijn quetelet index. De quetelet index staat ook wel bekend als de body mass index (BMI). De index vertelt je of je een gezonde of ongezonde verhouding tussen je lichaamsgewicht en lengte hebt. Een ongezonde verhouding houdt in dat je ondergewicht of overgewicht hebt. Er zijn verschillende sites op het internet waar je je bmi berekenen kan.

Wanneer je QI lager is dan 18,5 dan is je gewicht in verhouding met je lengte te laag en heb je dus ondergewicht. Wanneer je QI hoger is dan 25 heb je overgewicht en is het aan te raden gezonder te leven en meer te sporten.

Trefethen methode

De Methode volgens Trefethen geeft een zuiverder waarde voor korte of lange mensen. Volgens wiskundige Nick Trefethen hebben kleine mensen eigenlijk meer overgewicht dan hun BMI doet vermoeden. Volgens professor Trefethen moet het gewicht in kilogram eerst vermenigvuldigd worden met 1,3 om vervolgens gedeeld te worden door je lengte in meter tot de 2,5de macht.

De resultaten zouden namelijk de gezondheid van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden. Zo zou iedereen vanaf 1 meter 80 zeker één punt van zijn/haar BMI mogen schrappen. Wie echter slechts 1 meter 50 meet, zou dan weer een punt moeten toevoegen aan de teller, wat genoeg kan zijn om van overgewicht naar zwaarlijvig te springen.ABSI


Een tijdje geleden werd nog een alternatief voor BMI in het leven geroepen: A Body Shape Index. Deze maat houdt meer rekening met lichaamsvorm dan met puur gewicht of vetgehalte. Voor deze berekening moet de taillelengte in centimeters gedeeld worden door de vierkantswortel van je lengte en vervolgens vermenigvuldigd met de derdemachtswortel van je BMI.

Grenzen

OndergewichtBMI kleiner dan 18,5
Normaal gewichtBMI tussen de 18,5 en 24,9
OvergewichtBMI 25 tot 29,9
Ernstig overgewichtBMI 30 of meer
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen