Niet gecategoriseerd

ADHD blijkt een kostbare aandoening

Array

Uit het onderzoek van Berit Libutzki blijkt dat ADHD een kostbare aandoening is. De meerkosten van ADHD voor de zorg per jaar per persoon van €1.500 zijn aanzienlijk. Bijkomende chronische aandoeningen verhogen deze zorgkosten substantieel. Mensen met ADHD, en vrouwen nog meer dan mannen, hebben tevens meer ongelukken en onopzettelijke verwondingen gedurende het hele leven.

Comorbiditeiten en medische kosten van aandachtstekort/hyperactiviteitsstoornis

De aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit (ADHD) begint op jonge leeftijd en blijft vaak aanwezig tijdens de volwassenheid. In dit proefschrift heeft Berit Libutzki onderzoek gedaan naar kosten van ADHD binnen het zorgverzekeringstelsel en naar de zgn. ziektelast van ADHD, mede vanwege comorbide aandoeningen die vaak tezamen met ADHD optreden.

Uit het onderzoek van Libutzki blijkt dat ADHD een kostbare aandoening is. De meerkosten van ADHD voor de zorg per jaar per persoon van €1.500 zijn aanzienlijk. Comorbide aandoeningen verhogen deze zorgkosten substantieel, tot maximaal €2.720 (middelenmisbruik). Bij volwassenen met ADHD ontwikkelen bijkomende aandoeningen zich vaak vóór de initiële (en dus late) diagnose ADHD, wat leidt tot een piek in de zorgkosten van €4.000 in het eerste jaar. Libutzki haar onderzoek laat tevens zien dat comorbide aandoeningen bij ADHD gedurende de hele levensloop frequent zijn: zowel psychiatrische aandoeningen zoals depressie, angst en middelenmisbruik en somatische aandoeningen zoals neurologische, cardiometabole, slaapgerelateerde en auto-immuun aandoeningen komen veel vaker voor bij mensen met ADHD vergeleken met hun vóórkomen in de algemene bevolking. Deze aandoeningen ontstaan bovendien vroeger in het leven in mensen met ADHD dan zonder ADHD.

Mensen met ADHD, en vrouwen nog meer dan mannen, hebben tevens meer ongelukken en onopzettelijke verwondingen gedurende het hele leven. De ziektelast van ADHD zou mogelijk middels grondige evaluatie van huidige zorgpaden verminderd kunnen worden, startend met kennisverspreiding over hoe ADHD zich manifesteert van jong tot oud. Preventieve maatregelen kunnen mogelijk het ontstaan van comorbide aandoeningen  voorkómen, waardoor de ziektelast voor mensen met ADHD en de kosten van de gezondheidszorg worden verminderd.

Promotie:B. (Berit) Libutzki
Wanneer:15 januari 2024
Aanvang:16:15
Promotors:dr. C.A. (Catharina) Hartman, prof. dr. A. Reif, prof. dr. B. Neukirch
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Proefschrift: https://hdl.handle.net/(…)f0-9c26-ac975838bead

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.