‘Creatieve sector kan ook bijdragen aan oplossingen in de ouderenzorg’

Het toenemend aantal ouderen heeft niet alleen grote impact op de zorg, maar maakt ook indruk op andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de creatieve sector. Wat kunnen ontwerpers betekenen voor de toekomstbestendige zorg voor ouderen? Om te denken vanuit een nieuw perspectief wordt een frisse blik op dit vraagstuk gecreëerd. En dat is hard nodig, want het ontwikkelen van nieuwe denkbeelden is noodzaak.

Unieke samenwerking

Ontwerpers denken vanuit een creatieve invalshoek: ze denken buiten de gebaande paden. Zij zijn op een andere manier bezig met vernieuwende oplossingen om de zorg voor ouderen fundamenteel te veranderen. Daarmee kijken ze anders naar vragen zoals: hoe kunnen verschillende generaties elkaar helpen? Of hoe ziet een toekomstige woonwijk eruit voor jong en oud? Dit zijn belangrijke vragen waarover moet worden nagedacht, als we in de toekomst de zorg anders moeten organiseren.

Dutch Design Week 2021

Om de samenwerking met andere sectoren op te zoeken, doet ActiZ mee aan de Dutch Design Week 2021, die wordt gehouden in Eindhoven van 16 tot 24 oktober. Daarnaast is de Dutch Design Week een mooi platform om niet alleen dit probleem aan te kaarten, maar ook om mogelijke oplossingen te schetsen.

Goed bezocht

Met een eigen ActiZ-tentoonstelling worden de eerste denkrichtingen van vernieuwende oplossingen gepresenteerd. Dit wordt gedaan door de designbureaus We Are Social Rebels en Studio Anne Ligtenberg. Beiden zijn erg betrokken bij het vraagstuk. De tentoonstelling wordt inmiddels druk bezocht.

Ronald Schmidt, Vicevoorzitter, ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen