‘Mantelzorgers zijn gebaat bij een gelijkwaardige samenwerking met professionals’

Trouw publiceerde gisteren het artikel Mantelzorgers en professionals moeten het samen zien te rooien, ‘maar overheid moet dan ook iets bieden’. Daarin stelt Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL dat de toenemende vraag aan mantelzorgers niet de oplossing is voor het personeelstekort in de zorg. Dit is herkenbaar.

Uit onderzoek weten we dat mantelzorgers gebaat zijn bij een gelijkwaardige samenwerking met professionals uit zorg én ondersteuning. En dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn regelmatig verschillende professionals van verschillende organisaties betrokken bij de zorg en ondersteuning van zorgvragers en hun mantelzorgers.

In de verandertrajecten die Movisie begeleidt, zien we dat gelijkwaardige samenwerking alleen lukt wanneer lokale organisaties ook echt investeren in de samenwerking onderling. Het gaat immers over levens van mensen en die bestrijken vele aspecten. Niet alleen zorg, maar ook praktische en mentale zaken, financiën, opvoeding, afstemming op het werk spelen een rol.

Er valt veel winst te behalen in het daadwerkelijk samen de zorg en ondersteuning achter de voordeur aanpakken. Bijvoorbeeld door te zorgen dat verschillende professionals efficiënt samenwerken door niet elk een eigen intake doen. Laten we daar eerst eens op inzetten voordat we een extra appel doen op mantelzorgers.

Roos Scherpenzeel, Expert Informele Zorg, in het bijzonder gemeenten, respijtzorg, samenwerking bij Movisie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen