Omgaan met afasie kan alleen met hulp van speciale zorgverleners

Array

Schade aan je hersenen leidt soms tot problemen met spraak of taal, waaronder afasie. Dit kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Wat is de impact van deze problemen en wat kan men eraan doen?

Als je problemen hebt met spraak of taal, dan heb je moeite met praten, schrijven of lezen. Het kan ook zijn dat je al deze dingen moeilijk vindt. Ook is het soms lastig om anderen te begrijpen en gesprekken te volgen.

Iedereen ervaart problemen met spraak of taal weer anders. Sommige patiënten hebben er meer last van dan anderen.

Het kan zijn dat je langzaam steeds meer klachten krijgt. Maar het kan ook zijn dat je er op bepaalde momenten niks van merkt. Of dat alleen de omgeving het merkt. Problemen met spraak of taal worden meestal veroorzaakt door schade aan de hersenen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Hierbij moet je onder andere denken aan:

  • Hersenletsel na een ongeluk (hersenenschudding of hersenkneuzing)
  • Hersenontsteking
  • beroerte
  • de ziekte van Parkinson
  • hersentumor
  • multiple sclerose (MS)

Problemen met uitvoerende functies verdwijnen helaas niet zomaar door oefening of training. Wel kan een team van speciale zorgverleners helpen. Zo kan een logopedist adviseren en bepaalde hulpmiddelen geven. Zoals een aanwijsboek of een speciale app op de iPad of tablet. Met deze middelen kan men makkelijker het woord vinden.

Ook kan een logopedist problemen met spraak of taal behandelen met therapie. Er bestaan verschillende soorten therapie, zoals MIT (Melodic Intonation Therapy), SMTS (Speech Music Therapy for Aphasia) en TIAS (Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak).

Andreas Tober, woordvoerder, Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen