Het vinden van sepsis, wat we zoeken en wat we vinden

Array

Als een infectie organen aantast en daardoor levensbedreigend is (orgaandysfunctie), wordt ook wel van sepsis gesproken. Sepsis kan door allerlei infecties veroorzaakt worden, zowel door bacteriën als door virussen. Snel starten met antibiotica is een belangrijk onderdeel van de huidige behandeling van (vermoedelijke) sepsis, terwijl bij een virusinfectie antibiotica niet werken. Daarom zou je willen weten of je met een bacteriële of met een virale infectie te maken hebt. Maar dat is moeilijk op de eerste hulp.

Om orgaandysfunctie te herkennen, gebruiken artsen vaak scores die ze berekenen op basis van de vitale gegevens (ademhaling, circulatie, pijn, temperatuur en bewustzijn). Het onderzoek van Minderhoud laat zien dat veel van deze scores niet erg precies zijn. Bij een voorzichtige score overschat je het risico op een levensbedreigende situatie. Omdat de losse scores vaak niet precies zijn vast te stellen of te meten, is de optelsom (conclusie sepsis) ook niet accuraat. Dat leidt tot onnodig gebruik van antibiotica.

Overmatig gebruik van antibiotica is direct gerelateerd aan het ontstaan van resistentie van bacteriën. Dit kan tegengegaan worden door de diagnostiek van infecties te verbeteren. Een biomarker die daarbij zou kunnen helpen is procalcitonine, dit is een stofje in het bloed dat mogelijk kan voorspellen of er sprake is van een bacteriële infectie. Omdat sepsis door allerlei infecties worden veroorzaak, is het een verzamelbegrip. Minderhoud concludeert dat het daarom erg moeilijk is om goed onderzoek te doen. Daarom is het beter om patiënten in precieze subcategorien in te delen, bijvoorbeeld op basis van waar de infectie vandaan komt, dus meer precisiewetenschap. Er is meer onderzoek en meer samenwerking nodig om dit te verbeteren.

Woensdag 22 juni 2022
Promotie (VU), 13:45 u, Aula
Tanca Minderhoud: Finding sepsis, what we seek and what we find

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen