Seksualiteit bij patiënten met hematologische maligniteiten

18 tot 50% van de relatief jonge patiënten (30 – 44 jaar oud) die behandeld zijn met chemotherapie en radiotherapie voor een tumor in het beenmerg, bloed of de lymfeklieren (hematologische maligniteit), kampt met seksuele problemen. Hooguit een derde van de artsen en verpleegkundigen bespreekt deze problemen met de patiënt, terwijl de helft van de patiënten en hun partners behoefte heeft aan informatie hierover. Volgens artsen en verpleegkundigen zijn ongemak en een gebrek aan kennis en relevant onderwijs belemmeringen voor effectieve communicatie. Patiënten die geïnformeerd zijn over veranderingen in seksualiteit ervaren minder seksuele problemen na hun behandeling. Daarnaast hebben patiënten vóór hun behandeling recht op informatie over de seksuele veranderingen, omdat het anders onmogelijk voor hen is om het probleem aan te pakken. De bevindingen van Eeltink helpen bij het geven van informatie over seksualiteit op maat voor patiënten met een hematologische maligniteit.

Dinsdag 14 juni 2022
Promotie (VU), 13:45 u, Aula
Corien Eeltink: Sexuality in patients with hematological malignancies: From a patient, partner and health-care professional perspective

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen