Wanneer je beweegt is van invloed op risico op diabetes type 2

Array

Inspanning in middag of avond geeft lager risico op diabetes type 2

Mensen die het meest bewegen in de middag en avond, zijn minder insulineresistent dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de hele dag bewegen. Dit betekent dat die eerste groep waarschijnlijk een lager risico op diabetes type 2 heeft. Deze resultaten publiceerden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het tijdschrift Diabetologia.

De onderzoekers keken specifiek naar beweging die onder matige tot zware inspanning valt. Dit zijn de meeste sporten, maar ook fietsen en stevig wandelen. Deelnemers aan de studie die vooral ’s middags en ’s avonds bewogen, blijken gevoeliger voor insuline dan de mensen die verspreid over de hele dag of vooral in de ochtend bewogen. “Dat betekent dat deze mensen waarschijnlijk een lager risico op diabetes type 2 hebben”, legt epidemioloog Renée de Mutsert uit. “Als je lichaam juist minder gevoelig is voor insuline, dan wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en kan na verloop van tijd diabetes type 2 ontstaan.”

Het juiste moment

Vier dagen lang hebben zo’n 800 deelnemers aan de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie een ActiHeart apparaat op hun borst gedragen. Hiermee werd hun hartslag en bewegingen nauwgezet in de gaten gehouden. “We konden uiteindelijk vier type bewegers onderscheiden”, vertelt bewegingswetenschapper Jeroen van der Velde. “Mensen die vooral ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bewogen, en mensen die geen duidelijke piek in beweging hadden en dus verspreid over de hele dag een beetje bewogen.”

Als volgende stap willen De Mutsert en Van der Velde onderzoeken of mensen die vooral ’s middags of ’s avonds bewegen ook daadwerkelijk minder vaak diabetes type 2 krijgen. Dat doen ze onder andere binnen de NEO-studie, waarin bij zo’n 6500 mensen met overgewicht en obesitas uit Leiden en omgeving uitgebreide metingen gedaan zijn om de oorzaken van gezondheidsproblemen bij deze groep, zoals diabetes, te achterhalen. Maar ze werken ook samen met een internationale groep onderzoekers binnen een groot consortium genaamd ‘The right timing to prevent type 2 diabetes’, ofwel TIMED. Deze samenwerking onderzoekt of eten en bewegen op bepaalde tijdstippen op een dag kan bijdragen aan het voorkómen en behandelen van diabetes type 2.

Leefstijladvies per uur

Het uiteindelijke doel is om een pragmatische interventiestudie uit te voeren waarin mensen met een verhoogd risico op diabetes advies krijgen over op welke tijdstippen ze het beste kunnen slapen, eten en bewegen. “We hopen dat dit leidt tot adviezen die iedereen gemakkelijk in zijn of haar leven kan passen en waarmee het risico op diabetes afneemt”, zegt De Mutsert. “Maar we moeten eerst nog onderzoeken wat de beste momenten zijn om te eten en bewegen, en of dat voor iedereen hetzelfde is, en dan werken we toe naar een interventie.”

Dit onderzoek is deels gefinancierd met een Diabetes II doorbraakprojectsubsidie van het Diabetes Fonds en ZonMw.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen