Oprichting Nationale Geneesmiddelen Monitor zorgt voor betere bescherming van patiënten

Waakhond kritisch op beleid overheid en zorgverzekeraars

De vandaag gelanceerde Nationale Geneesmiddelen Monitor (NGM) bewaakt en beschermt de belangen van patiënten als het gaat om medicijnen. De NGM (www.nationalegeneesmiddelenmonitor.nl) voert een proactieve lobby naar politiek, media en publiek om iedereen te informeren over ontwikkelingen die de levenskwaliteit van patiënten kunnen beïnvloeden.

Ingrijpende wijziging

Reden voor de oprichting van de NGM is de door minister Kuipers (VWS) voorgenomen ingrijpende wijziging in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Kuipers wil de vergoeding van geneesmiddelen verlagen. Daardoor dreigen innovatieve en effectieve geneesmiddelen te verdwijnen uit het basispakket omdat de kostprijs veelal hoger is dat het de vergoeding die VWS wil opleggen.

Marketingsdeskundige Tim Pellens en communicatiestrateeg Martin van Putten hebben als oprichters van de NGM in het verleden al succes geboekt met het behouden van bijvoorbeeld voor ouderen belangrijke vitaminepreparaten in het basispakket, toelating van stamceltherapie en levensreddende middelen bij bijvoorbeeld trombose en weesgeneesmiddelen. Door de bezuinigingsdrift van de overheid en zorgverzekeraars raken patiënten in de knel en gaat geld boven levenskwaliteit. Daarom is de Monitor opgericht als waakhond om de belangen van patiënten te bewaken.

Zorgwekkende trend

Daarnaast is er de zorgwekkende trend dat zorgverzekeraars preferentiebeleid invoeren waardoor patiënten niet meer zelf autonoom over hun welzijn kunnen beschikken. Bovendien leidt preferentiebeleid tot onder meer bijwerkingen, stress en mogelijke schaarste van het preferente geneesmiddel. En als er geen marktwerking meer is, verdwijnt ook de prikkel voor farmaceutische bedrijven om innovatieve geneesmiddelen in ons land te introduceren. Daardoor worden patiënten de nodige zorg onthouden.

Pellens: ‘We gaan ons hard maken voor toelating van innovatieve en levensreddende geneesmiddelen. Daarnaast voor het behoud van medicijnen die de levenskwaliteit ten goede komen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem van het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast willen we een verbod op preferentiebeleid bij zorgverzekeraars. Patiënten moeten in overleg met hun arts zelf kunnen kiezen. Daarnaast willen tekorten en schaarste aan geneesmiddelen voorkomen.’

Van Putten: ‘Een van de activiteiten die we ontplooien, is het opzetten van onderzoeken over urgente zaken bij diverse beroepsgroepen in de zorg en patiënten. Zo willen we elk kwartaal een peiling houden onder apothekers, huisartsen, specialisten en patiënten zodat we hun mening kunnen kwantificeren aan de hand van percentages. Bovendien geeft dit waardevolle business intelligence waarmee de samenleving goede inzichten krijgen. Met deze harde cijfers ontkrachtigen we fabels en voorkomen discussies op basis van emoties in plaats van feiten. We delen de resultaten met politiek, media en publiek om transparantie te stimuleren in het geneesmiddelenbeleid.’

Wetenschappelijke onderbouwing

‘Veel discussies in de zorg worden gevoerd met percepties en emotie zonder logische onderbouwing’, vervolgt van Putten. ‘De Monitor wil deze impasse doorbreken door wetenschappelijk onderzoek te doen naar de effecten van bepaalde geneesmiddelen en behandelingen.’

‘Zo komt het voor dat specialistische behandelingen door zorgverzekeraars worden geweigerd omdat ze de kosten te hoog vinden. Echter als je daar door gezondheidseconomen onderzoek naar laat doen, wordt duidelijk dat de kosten van de behandeling niet opwegen tegen de maatschappelijke kosten. Een patiënt die niet meer kan werken, doet zijn leven lang beroep op een uitkering. Daarnaast is voortdurende behandeling nodig door bijvoorbeeld fysiotherapeuten en artsen. Zo kan één patiënt de Staat 1 miljoen euro kosten, terwijl hij met behandeling weer kan werken en juist bijdraagt aan de schatkist.’

Bron: Nationale Geneesmiddelen Monitor

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen