Nederlandse Obesitas Kliniek: in coronaperiode ontstane wachtlijsten weggewerkt

Array

Grootste behandelaar van overgewicht ziet sterke vraag naar afvalmedicijnen en waarschuwt voor aanbod buiten de medische sector

De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), de grootste behandelaar van overgewicht in Nederland, heeft dankzij de ruim 6.000 uitgevoerde maagoperaties in 2022 de wachtlijsten uit de coronaperiode helemaal weggewerkt. Daarnaast zorgt de opkomst van nieuwe obesitasmedicijnen als Ozempic en Mysimba voor nog positievere verwachtingen voor de toekomstige obesitasbestrijding. Dankzij de behandelmethodes van de NOK verloren mensen vorig jaar bij elkaar circa 300.000 kilo aan overgewicht. De obesitasbehandelaar waarschuwt echter wel voor het gevaar van niet medisch geschoolde aanbieders van afvalprogramma’s die medicijnen verstrekken zonder recept of advies.

Zo’n 15 procent van de patiënten van de NOK is vorig jaar geholpen met nieuwe obesitasmedicatie zoals Ozempic of Mysimba die het hongergevoel succesvol onderdrukken en eetbuien tegengaan. Deze nieuwe behandelmethoden gaan de komende jaren naar verwachting een enorme vlucht nemen.



Nieuw medicijn


De medicatie die de NOK nu aanbiedt is in Nederland nog nieuw, maar in de Verenigde Staten al honderdduizenden keren voorgeschreven. Patiënten vallen door deze behandeling 15 procent af, blijkt uit onderzoek. Bij de NOK valt dat vooral door de intensieve begeleiding nog iets hoger uit, zegt directeur Kobus Dijkhorst. Hij heeft daarom hoge verwachtingen van de toekomstige behandelingen met Ozempic en de opvolgers van het medicijn. Volgend jaar komt het medicijn Wegovy op de Nederlandse markt, een iets andere dosering van Ozempic, speciaal voor patiënten met overgewicht. De verwachting is dat dit nóg effectiever zal zijn.


 
Ruim 6.000 maagoperaties 


Maagballonnen en medicijnbehandelingen vallen onder de private, onverzekerde zorg. Daarnaast biedt de NOK door de verzekering vergoede maagoperaties en begeleidingstrajecten voor mensen met morbide obesitas. In 2022 voerde de NOK ruim 6.000 maagoperaties uit, die onderdeel vormen van een 1,5 jaar durend behandeltraject van de NOK. Dijkhorst: “Een maagoperatie is slechts een hulpmiddel. Met diëtisten, psychologen en bewegingsexperts helpen we patiënten hun leefstijl te veranderen. Gemiddeld verliezen mensen hierdoor 30 tot 35 procent van hun lichaamsgewicht.”



COVID-19 en obesitasbehandelingen


De afgelopen jaren zorgde COVID-19 dat een groot deel van de reguliere zorg en daarmee geplande maagoperaties moesten worden uitgesteld. In 2022 zijn alle in de coronaperiode ontstane wachtlijsten weggewerkt. Mensen met ernstig overgewicht kunnen zich dus weer melden voor een behandeling, zonder op een lange wachtlijst te komen. Zij moeten dat vooral ook doen om gezondheidsrisico’s te beperken, vertelt directeur Dijkhorst. “COVID-19 liet heel duidelijk zien dat obesitas een groot gevaar voor de gezondheid is.” 75 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis had matig tot zwaar overgewicht, zo is gebleken. 



Illegale aanbieders


De NOK waarschuwt voor het toenemende aanbod van online en offline afvalprogramma’s met medicijnen bij niet medisch geschoolde aanbieders. Dankzij nieuwe en goedwerkende medicatie is er een grote vraag naar obesitasmedicatie ontstaan, waar veel aanbieders van schoonheidsproducten op inspelen. Deze niet medisch geschoolde aanbieders verkrijgen de medicatie vaak vanuit internetsites, zonder een degelijk onderbouwd advies en recept. Veel patiënten melden zich vervolgens bij de NOK met onbegrepen bijwerkingen en andere klachten. De NOK waarschuwt obesitaspatiënten om geen medicatie aan te schaffen bij ongecertificeerde partijen maar obesitasmedicatie altijd via een arts of apotheek te bestellen. Medicijnen als Ozempic en Mysimba zijn alleen verkrijgbaar via een arts in combinatie met professionele begeleiding. 

De Nederlandse Obesitas Kliniek is in Nederland de grootste en meest gespecialiseerde zelfstandige kliniek voor behandeling van mensen met ernstig overgewicht. Samen met partners, medisch specialisten en professionals loopt de NOK sinds 1993 voorop in de behandeling van obesitas. Daarbij staat een verandering van leefstijl centraal.

Bron: NOK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen