Landelijke klompvoetzorg kan nóg beter

Array

“De zorg voor kinderen met klompvoetjes kan nóg beter”, vindt kinderorthopeed Arnold Besselaar, werkzaam bij Máxima MC (MMC). Hij organiseert samen met gipsverbandmeesters Laura Klerkx en Ad van den Wildenberg voor de zesde keer het enige landelijke klompvoetcongres om de zorg nog verder te verbeteren en verschillen in behandelaanpak te verkleinen. Als expertise klompvoetcentrum in Nederland speelt MMC een belangrijke rol in bijscholing.

Voor het eerst in Nederland gipsenArnold Besslaar, kinderorthopeed en Anne Claas, gipsverbandmeester live een klompvoetje bij een patiëntje tijdens het landelijke klompvoetcongres

Kinderorthopeden en gipsmeesters uit heel Nederland volgen in Máxima MC deze week een tweedaagse bijscholing. Binnen de training in de Ponseti-behandeling worden complexe gevallen van klompvoeten besproken. Ook wordt er live een klompvoetje gegipst. “Drie Engelse collega’s (waaronder Naomi Davis, een toonaangevende klompvoet specialist) zijn aanwezig om hun ervaringen te delen. Het is namelijk de eerste keer dat de cursus wordt gegeven naar het door de Universiteit van Oxford ontwikkelde internationale cursusprogramma. We bespreken de verschillende aanpakken en proberen zo tot gelijke en nog betere zorg te komen. De discussie met elkaar aangaan is belangrijk. Een gezamenlijke aanpak kan deze kinderen met grote dilemma’s helpen.”

Samenwerking met ouders

Bijzonder is dat de Nederlandse oudervereniging klompvoetjes bij het congres aanwezig is. In de afgelopen jaren ontwikkelden medische professionals samen met ouders, met kinderorthopeed Besselaar als voorzitter, een landelijke richtlijn voor de behandeling van klompvoeten. “Het perspectief vanuit de ouder als ervaringsdeskundige is belangrijk. Samen blijven we werken aan de kwaliteit van de toekomstige klompvoetzorg binnen Nederland.”

Hét klompvoetcentrum in Nederland

Máxima MC is één van de leidende klompvoetcentra in Nederland. Dit betekent dat kinderen met klompvoetjes uit het hele land hier worden geholpen. Het team bestaat uit kinderorthopedisch chirurgen, gipsmeesters en gespecialiseerd verpleegkundigen. Daarnaast is de behandeling van klompvoetjes bij MMC landelijk erkend op topklinisch niveau. Hiermee wordt onderschreven dat er sprake is van excellente patiëntenzorg, voldoende opleidingsmogelijkheden en regelmatig onderzoek door de betrokken specialisten. De erkenning is vastgelegd in het STZ-topklinisch zorgregister.

De behandeling van een klompvoetje start vlak na de geboorte. Dit gebeurt volgens de methode van Ponseti.

Bron: Máxima MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen