Kwetsbare ouderen genegeerd in kwaliteitskompas

De beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) zette afgelopen week geen handtekening onder het kwaliteitskompas. “Wij zullen onze beslissing heroverwegen als er meer aandacht komt voor kwetsbare ouderen en de zorg en behandeling die zij nodig hebben”, zegt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso.

Het kompas geeft geen richting


De afgelopen maanden werd door velen hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg, nu kwaliteitskompas genoemd. Ondanks het feit dat de beweging door iedereen als waardevol wordt gezien, zijn de uitkomsten van het proces teleurstellend. “We hebben meerdere keren aangegeven dat we de kwetsbare ouderen onvoldoende zien terug komen; juist deze groep heeft onze aandacht nodig. Kwetsbare ouderen hebben behoefte aan intensieve zorg waarin meerdere professionals met elkaar samenwerken. Op dit moment ontbreken in het kwaliteitskompas de voorwaarden om dit als zorgprofessionals goed met elkaar te regelen. Wij vinden dit zorgelijk”, vervolgt De Groot.

Kwaliteitskompas staat niet op zichzelf


Niet alleen in de ontwikkeling van het kwaliteitskompas komen kwetsbare ouderen nauwelijks aan bod. Het kabinet heeft ook op andere dossiers weinig aandacht voor deze belangrijke groep. “Thuis als het kan, digitaal als het kan en zelf als het kan. De minister benadrukt dat regelmatig. Voor fitte ouderen is dit prachtig. Maar voor de meest kwetsbaren is thuis wonen vaak geen optie meer en is het ook niet mogelijk om zelf de zorg te organiseren. In de regeringsplannen wordt deze groep vergeten, ze lijkt niet te bestaan. Maar dit is nu juist de groep waar zorgprofessionals, niet alleen artsen maar ook verzorgenden en verpleegkundigen, zorg en behandeling voor leveren. En die groep kwetsbare ouderen groeit de komende jaren hard door. Wat gaan we concreet voor hen doen?”, vraagt De Groot. 

Wat is er nodig om van mening te veranderen


Belangrijk is dat het kwaliteitskompas ruimschoots aandacht besteedt aan kwetsbare ouderen. En dat er in dit kompas ook concrete afspraken worden gemaakt over de beschikbaarheid van de juiste zorg en behandeling, met de juiste deskundigheid. Bij zeer kwetsbaren is het bijvoorbeeld cruciaal dat er ook altijd een specialist ouderengeneeskunde beschikbaar is. “Wat kunnen kwetsbare ouderen verwachten aan zorg en behandeling? Wat wordt er van de zorgprofessionals verwacht en hoe worden zij in hun werk ondersteund? Is er bijvoorbeeld tijd om te leren en ontwikkelen? Hoe meten we kwaliteit? Op die vragen zijn concrete antwoorden nodig in de volgende versie van het kompas. We werken graag mee aan de doorontwikkeling om het kompas concreter te maken dan het nu is, zodat kwetsbare ouderen en zorgprofessionals weten waar ze aan toe zijn”, sluit De Groot af.  

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen