Medicatieveiligheid, da’s een hele klus

Van zorgprofessionals wordt verwacht dat ze veilig omgaan met medicatie. Je moet op de hoogte zijn waar en hoe de medicatie bewaard wordt (buiten het bereik van kinderen, wel of niet in de koelkast), dat je weet wat de houdbaarheidsdatum is en bijhoudt tot wanneer de kuur loopt. En, niet te vergeten dat je dubbele controles uitvoert, de verschillende toedieningsvormen kent en correct administreert en registreert in de rapportages en systemen. Medicatieveiligheid is dus een hele verantwoordelijkheid.

Voorkom fouten met medicatie

Veilig omgaan met medicatie is dus veel meer dan alleen de medicatie vergrendelen in het keukenkastje met kinderslotje. En omdat de zorg rond medicatie extreem nauw komt, is een fout zo gemaakt. En fouten met medicatie kunnen grote gevolgen hebben, dodelijke gevolgen zelf. Goed dus om je daarom af te vragen hoe jij medicatieveiligheid waarborgt.

Weer wat geleerd

Medicatieveiligheid is voor de gemiddelde zorgmedewerker dagelijkse kost. Daarom is het oh zo belangrijk dat je weet wat je doet. Én dat je de laatste ontwikkelingen kent. Hoe zorg jij dat je bekwaam blijft rond medicatieveiligheid? Hoe fris je je kennis op? En als zorgorganisatie: hoe heb je dat op een makkelijke manier inzichtelijk voor de inspectie en kwaliteitskeurmerken.

eLearning Medicatieveiligheid

Dat kan eenvoudig met het e-learningpakket Medicatie.   Dat bevat de modules over Medicatieveiligheid, Medicatie toedienen en Medisch rekenen.

Je leert waarom dubbele controle nodig is bij bepaalde medicatie en hoe je dat kunt uitvoeren, hoe je de verschillende medicatievormen toedient en hoe je rekent met medicatie. Natuurlijk zijn de modules inclusief veel interactieve casussen, zodat je als cursist lekker praktijkgericht met medicatieveiligheid bezig bent.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen