Landelijke actie zorgmedewerkers bij hoofdkantoor werkgevers in Utrecht

Wie: Honderden zorgmedewerkers uit de ouderenzorg (VVT) en gehandicaptenzorg (GHZ)
Wat: Bijeenkomst en demonstratieve mars die eindigt bij het hoofdkantoor van werkgeversorganisaties ActiZ (VVT) en VGN (GHZ). Daar overhandigen VVT-medewerkers hun cao-eisen. Werknemers uit de GHZ overhandigen hun werkgevers een brandbrief waarin ze aandringen op financiële compensatie voor de torenhoge inflatie.
Waar: 14.30 uur start bijeenkomst en programma op Paardenveld Utrecht, rond 14.45 – 15.00 uur mars richting hoofdkantoor werkgevers, 15.30 uur aankomst Oudlaan 4, Utrecht.

FNV: Landelijke actie zorgmedewerkers bij hoofdkantoor werkgevers in Utrecht

De werknemers in de ouderenzorg (VVT) en gehandicaptenzorg (GHZ) hebben de handen ineengeslagen. Ze trekken donderdag 25 mei gezamenlijk naar het hoofdkantoor van hun werkgevers in Utrecht. En ze komen niet met lege handen. De werknemers in de VVT leggen dan hun cao-eisen op tafel.  De werknemers uit de GHZ overhandigen een brandbrief met ruim 23.000 handtekeningen voor een aanvullende loonsverhoging om de inflatie te compenseren.

Lege handen


Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Toen we vorig jaar december de gesprekken over een tussentijdse loonsverhoging voor de 470.000 VVT-werknemers startten waren we nog optimistisch. Ondertussen zijn er wel goede afspraken gemaakt bij onder meer de ziekenhuizen, maar staan de werknemers in de VVT nog met lege handen. Voor de werknemers duurt dit proces veel te lang. Er moet snel iets gebeuren.’

Eisen VVT-medewerkers


Naast de extra loonsverhoging bovenop de bestaande afspraken gaat het ook om de veel te hoge werkdruk en de gestegen reiskosten. De Haas: ‘Het werken in de VVT moet weer aantrekkelijker worden en dat kan alleen met stevige verbeteringen van de cao.

VGN hield direct de deur dicht


De werkgeversorganisatie in de GHZ, de VGN, gooide tijdens het eerste overleg op 9 mei de deur al dicht, waarop de vakbonden niets anders konden dan opstappen. De partijen zaten om tafel voor aanvullende loonafspraken voor de bijna 200.000 werknemers in de branche. Aanleiding hiervoor is de hoge inflatie waar de werknemers nu last van hebben, terwijl de cao nog loopt tot 31 januari 2024. Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Met 5% extra dit jaar en nog eens 5% volgend jaar ga je voorbij aan de financiële situatie waarin de werknemers zitten. De brandbrief, die inmiddels meer dan 23.000 keer is ondertekend, is een duidelijk statement. We willen graag weer met de werkgevers om tafel, maar alleen als ze dit signaal serieus nemen.’

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen