Zeer veel graspollen zorgden voor veel gezondheidsklachten; bijvoetseizoen

Hoogste aantal graspollen sinds 2000

Het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis hebben de afgelopen weken zeer veel graspollen geteld. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben voor veel gezondheidsklachten gezorgd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor hooikoortsmedicijnen dat is uitgegeven. Het graspollenseizoen loopt nu geleidelijk over in het bijvoetpollenseizoen. De piekperiode wordt tussen 20 juli en 4 augustus verwacht.

De graspollenconcentratie kon zo hoog oplopen, doordat de eerste maanden van dit jaar zeer nat en warm waren, waardoor de grassen goed groeiden. Vanaf het moment dat de grassen in bloei kwamen viel er weken lang geen druppel regen. De ideale omstandigheden voor graspollen! Opvallend aan dit jaar was dat de graspollenconcentratie lang hoog bleef. Normaal is het aantal dagen met een graspollenconcentratie boven de 80 pollen tussen de 2 en 15 dagen. Dit jaar kwam de pollenconcentratie 21 dagen boven de 80 bij het LUMC en 17 dagen bij het Elkerliek ziekenhuis. Beiden het hoogste aantal ooit.

Hoogste aantal graspollen sinds 2000

De teller van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stond begin juli al op ruim 5100 graspollen die geteld zijn dit jaar. Sinds het jaar 2000 werden niet meer zoveel graspollen aangetroffen. Bij het Elkerliek Ziekenhuis werden tot vorige week ruim 3400 graspollen geteld en staat het jaartotaal tot nu toe op de derde plek van hoogste jaren sinds 2000. Door de verdergaande verstedelijking rondom beide ziekenhuizen was er juist sprake van een dalende trend in het aantal graspollen dat wordt geteld.

Veel recepten voor hooikoortsmedicijnen

Mensen die gevoelig zijn voor graspollen hebben het effect van de hoge concentraties gemerkt. Ook mensen die normaal gesproken geen allergische klachten van graspollen hebben kunnen dit jaar klachten ervaren hebben. Uit de gegevens van Service Apotheek blijkt dat huisartsen meer recepten voor hooikoortsmedicijnen hebben uitgeschreven dan voorgaande jaren. Het aantal recepten voor Fluticason, een neusspray die wordt voorgeschreven bij zwaardere klachten, lag gedurende de maanden mei en juni 21% hoger dan in 2021 en 12% hoger dan vorig jaar. Het aantal voorschriften voor Desloratadine, een tablet voor mensen met mildere klachten, lag 14% hoger dan in 2021 en 18% hoger dan vorig jaar. 

Figuur 1: Wekelijks aantal Fluticasonvoorschriften dat via Serviceapotheken is uitgegeven in de graspollenperiode in 2021, 2022 en 2023 (Bron: Serviceapotheken)
Figuur 2: Wekelijks aantal graspollen geteld door het LUMC en het Elkerliek ziekenhuis van 15 mei tot en met 2 juli en het wekelijks aantal hooikoortsmedicijnen dat op recept verkregen is bij de Service Apotheken (Bron: LUMC, Elkerliek Ziekenhuis en Service Apotheek)

Bijvoetpollenseizoen

De graspollenconcentratie is inmiddels over het hoogtepunt heen en nadert het einde. Dit betekent niet dat het hooikoortsseizoen voorbij is. Er zullen nog steeds graspollen in de lucht aanwezig zijn en momenteel komen ook de eerste bijvoetplanten in bloei. Op basis van de berekening met de Pollenplanner van Wageningen University verwachten we dat de piekperiode van het bijvoetpollenseizoen tussen 20 juli en 4 augustus zal liggen. Bijvoet bloeit korter dan graspollen en minder mensen zijn gevoelig voor bijvoetpollen.

Hooikoorts en klimaatverandering

De analyses zijn uitgevoerd in het kader van het KAPPA-onderzoek waarin een breed consortium van organisaties onderzoek doet naar de invloed van klimaatverandering op hooikoorts. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.  

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen