Eenmalige compensatie van €15.000,- voor Zorgmedewerkers met Langdurige Post-COVID Klachten

Zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie besmet raakten met het virus en nu kampen met langdurige post-COVID klachten, kunnen vanaf 25 september tot en met 23 oktober een eenmalige financiële ondersteuning van €15.000 aanvragen. Deze regeling richt zich op zorgmedewerkers die in de periode van maart tot juni 2020 intensieve zorg hebben verleend aan COVID-19 patiënten of daar nauw bij betrokken waren.

Deze langverwachte regeling, genaamd “Zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten”, is bedoeld om zorgmedewerkers te helpen die sinds hun besmetting tijdens de eerste golf van de pandemie last hebben van aanhoudende COVID-gerelateerde symptomen. Deze klachten hebben aanzienlijke invloed gehad op zowel hun werk als hun persoonlijke leven, soms waardoor ze niet langer in staat zijn om hun gebruikelijke werkzaamheden als zorgmedewerker volledig uit te voeren.

Om in aanmerking te komen voor deze financiële ondersteuning, moeten zorgmedewerkers aan bepaalde criteria voldoen:

 • Tijdens de eerste golf (1 maart 2020 tot en met 30 juni 2020) hebben ze in de volgende sectoren gewerkt:
  • Verzorgings- en verpleeghuizen, inclusief Eerstelijnsverblijf (ELV) en geriatrische revalidatiezorg (GRZ)
  • (Universitaire) ziekenhuizen
  • Gehandicaptenzorg
  • Wijkverpleging
  • Geboortezorg
  • Ambulancezorg
  • Intramurale jeugdzorg
  • Justitiële inrichtingen (alleen medisch, BIG-geregistreerd personeel)
  • Intramurale geestelijke gezondheidszorg
  • Huisartsenzorg
 • Ze hebben tijdens de eerste golf intensieve zorg verleend aan COVID-19 patiënten of waren nauw betrokken bij deze zorgverlening.
 • Ze hebben zich ziek gemeld bij hun werkgever tijdens de eerste golf.
 • Een arts heeft vóór 1 juni 2023 langdurige post-COVID klachten vastgesteld.
 • Ze zijn gedurende minstens 2 jaar na hun ziekmelding tijdens de eerste golf niet in staat geweest om hun eigen werkzaamheden als zorgmedewerker (volledig) uit te voeren.

De eenmalige financiële ondersteuning bedraagt €15.000 per persoon. Er is in totaal €33 miljoen beschikbaar gesteld voor deze regeling. De aanvragen kunnen worden ingediend tussen 25 september 2023 om 9.00 uur en 23 oktober 2023 om 12.00 uur via een online aanvraagformulier dat toegankelijk is met DigiD.

De privacy van aanvragers wordt zorgvuldig beschermd, en de verzamelde persoonsgegevens worden alleen gebruikt voor het beoordelen van de aanvraag. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport investeert tevens in onderzoek en samenwerking om meer te leren over de gevolgen van COVID-19 en om mensen met post-COVID klachten te ondersteunen.

Meer informatie over de voorwaarden en benodigde documenten voor het aanvragen van de financiële ondersteuning is te vinden op de website van DUS-I. Voor vragen kunnen zorgmedewerkers contact opnemen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport via telefoonnummer 070-3405566.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen