Corporaties en zorgaanbieders moeten woningen mixen voor mensen met en zonder zorgvraag

Vanaf nu kunnen corporaties en zorgaanbieders subsidie aanvragen voor nieuwbouwwoningen en transformatie van bestaande woningen die geschikt zijn voor het verlenen van zorg. Dat doet het kabinet om de bouw van zorggeschikte woningen in de sociale huur te stimuleren.

Alzheimer Nederland is verheugd met deze subsidieregeling waarin met onze input ook specifiek dementievriendelijk wonen is opgenomen. Maar wij roepen woningcorporaties die aan de slag gaan met zorggeschikte woningen wél op om echt ‘gespikkeld’ te bouwen. De subsidie geeft namelijk ook de optie om alleen zorgwoningen bij elkaar zetten. Daar lossen we de uitdagingen waar wij in Nederland voor staan nog niet mee op.

Woningcorporaties en zorgaanbieders moeten een mix maken van huizen voor mensen met en zonder zorgvraag door elkaar. Anders redden we het in Nederland in de toekomst niet met toename van het aantal mensen met dementie en afname van het zorgpersoneel.

Ze moeten geen aparte vleugels voor mensen met dementie, of alleen zorgwoningen bouwen. Maar bouwen aan gemeenschappen en dementievriendelijke buurten. Zo kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en actief blijven. Want wat goed is voor mensen met dementie, dat is goed voor alle senioren.

Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen