Eerste Euthanasiecongres voor en door mensen met psychische aandoeningen

Array
Op dinsdag 26 september vindt het eerste Euthanasiecongres plaats voor en door mensen met psychische aandoeningen. Naast huisartsen en psychologen zijn ook patiënten met een euthanasiewens en hun naasten welkom.
“Met dit congres willen we recht doen aan het ondraaglijk en uitzichtloos lijden die psychische aandoeningen kunnen veroorzaken”, zegt organisator en psychiater Menno Oosterhoff. “Een daarmee samenhangend verzoek om euthanasie roept bij veel mensen moeilijke vragen op. Samen met beleidsmakers, GGZ-professionals, huisartsen, beleidsmakers, patiënten en naasten gaan we het gesprek aan, met respect voor de verschillende visies. 

Taboe

Jaarlijks zijn er minstens 800 personen die euthanasie willen vanwege ondraaglijk en uitzichtloos psychisch lijden. Slechts voor enkele tientallen wordt de wens op een vredige, zachte dood vervuld. Omdat de wachtlijsten zo lang zijn, komen ze vaker op een gewelddadige manier om het leven omdat ze suïcide plegen. Het taboe is groot en dat moet en kan anders volgens psychiaters Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen die vorige week het eerste exemplaar van hun boek Laat me gaan aanboden aan minister Kuipers (VWS).

Eigen psychiater

Vooralsnog kunnen mensen met een wens tot vrijwillig levenseinde vaak alleen terecht bij het Expertise Centrum voor Euthanasie. “Voor veel mensen die ondraaglijk psychisch lijden is het een teleurstelling dat ze niet terecht kunnen bij hun eigen psychiater en huisarts”, zegt Menno Oosterhoff. “Beter is het om euthanasie bij psychische aandoeningen te integreren binnen de GGZ, zodat het onderdeel gaat uitmaken van de klinische praktijk. Zo hebben de makers van de euthanasiewet het immers ook bedoeld.”

Voel het lijden

Meegaan in een euthanasiewens bij psychische problemen is een grote beslissing. “Maar er niet in meegaan is dat ook”, zegt Oosterhoff. “Dat wordt minder gevoeld als een verantwoordelijkheid, maar je kunt niet ontkennen dat ook dat een besluit is. Je moet met mensen praten om je er een echt oordeel over te kunnen vormen. Pas dan ga je voelen hoe diep het lijden zit. Mijn attitude was eerst ook ‘nee, tenzij.’ Door mijn confrontatie met de praktijk is dat omgeslagen naar ‘ja, mits.’”
Het eerste Euthanasiecongres voor en door mensen met een psychische aandoening vindt overdag plaats op dinsdag 26 september 2023 in De Basiliek in Veenendaal. 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen