Eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen

Op zaterdag 28 oktober wordt officieel de eerste stichting voor euthanasie bij psychische aandoeningen gelanceerd. Stichting KEA wil kennis over, begrip voor en de mogelijkheid van euthanasie bij psychische aandoeningen vergroten.
Stichting KEA (Kenniscentrum Euthanasie bij psychische Aandoeningen) is een initiatief van psychiaters Menno Oosterhoff en Kit Vanmechelen én van naasten van patiënten. Het is de eerste stichting wereldwijd die patiëntgericht de belangen behartigt van mensen met een psychische aandoening die euthanasie willen. 
Prille begin
“We willen vooral dat patiënten en naasten zich gehoord voelen”, aldus Oosterhoff. “Dat ze weten dat er nu een belangenbehartiger voor ze is, ook al staan we nog aan het prille begin.” Stichting KEA gaat patiënten en naasten op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen over euthanasie bij psychische aandoeningen. En er wordt een mogelijkheid gecreëerd om contact te leggen met lotgenoten. 
Netwerk psychiaters en artsen
Daarnaast komen Oosterhoff en Vanmechelen met hun stichting graag in contact met psychiaters en andere artsen die bereid zijn om een second opinion te doen of euthanasie te verlenen aan patiënten met een psychische aandoening. “Hiermee hopen we artsen te coachen en aan patiënten te kunnen koppelen”, zegt Oosterhoff. “We willen er uiteindelijk voor zorgen dat meer artsen euthanasie gaan verlenen zodat het ondraaglijk lijden van patiënten en naasten verkort wordt. En om te voorkomen dat mensen, die op een jarenlange wachtlijst staan, uit pure wanhoop zelfmoord plegen”. 
Begrip
Stichting KEA wil kennis over, begrip voor en de mogelijkheid van euthanasie bij psychische aandoeningen vergroten. “Er is meer vraag dan aanbod”, aldus Oosterhoff. “Daarin willen we verbetering aanbrengen. Maar dat kost tijd. Er is een ding wat we al wel kunnen bieden en dat is begrip. Want soms is overlijden beter dan een leven met ondraaglijk en uitzichtloos lijden.” Kijk voor meer informatie op: https://stichtingkea.nl/ 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen