Patiëntenorganisaties in brandbrief aan Kamer: meer financiële ruimte nodig!

Array

Als de overheid patiëntenorganisaties belangrijk vindt voor de zorg moet ze ook zorgen dat die organisaties hun werk goed kunnen doen. En dat is nu niet het geval. De financiering van de patiëntenbeweging dateert uit de tijd dat ze alleen opkwam voor betere zorg. Maar inmiddels praten vertegenwoordigers van patiënten mee over veel meer onderwerpen en op veel meer plaatsen, landelijk en regionaal. Het werk is enorm toegenomen, maar de financiering niet.

Dat is de strekking van een brief die de drie koepelorganisaties van patiënten: Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND, samen met ruim 100 patiëntenorganisaties hebben gestuurd aan de Tweede Kamer. Ze voelen zich ernstig belemmerd in hun werkzaamheden om zorg en ondersteuning in Nederland beter te maken. Sommigen staat het water aan de lippen; tijd om te vragen om een nieuw, beter en ruimer subsidiekader.

Patiëntenbeweging

Patiëntenorganisaties in Nederland, samen de patiëntenbeweging, zetten zich in om de positie en belangen van de patiënt in Nederland te verbeteren. Zij komen op voor de belangen van patiënten, verbeteren de kwaliteit van zorg en denken mee met gemeenten, zorginstellingen, wetenschappelijk onderzoek en in ziekenhuizen.

Dat doen zij nu al te lang met te weinig financiële middelen, aldus de brief. Het aantal taken groeit, bijvoorbeeld door de decentralisering, het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, maar bijvoorbeeld ook door Europa.

Daarvoor zijn in de eerste plaats gewoon meer financiële middelen nodig. En daarnaast ruimte voor vernieuwing, groei en professionalisering. Bovendien is het tijd dat patiënten(-organisaties) ook mogen meedenken over de invulling van hun eigen subsidiekader. Patiënteninbreng zou ook daarin de standaard moeten worden.

Lees hier de brandbrief aan de Tweede Kamer

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen