Hersenen Alzheimerpatienten voeren Alzheimer-eiwit moeilijk af

Array

Een pomp in de bloed-hersenbarrière die in staat is het Alzheimer-eiwit amyloid uit de hersenen te transporteren, functioneert minder goed bij Alzheimerpatienten. Dat concludeert arts-onderzoeker Danielle van Assema. Op 7 december 2012 promoveert zij bij VUmc.

Kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer zijn ophopingen van het eiwit amyloid-beta in de hersenen. Deze ophopingen leiden tot schadelijke processen in de hersenen, met celdood en afname van hersenvolume tot gevolg.

Het is onduidelijk waarom de amyloid-ophopingen ontstaan bij Alzheimer. Een van de mogelijke verklaringen is dat het amyloid minder goed kan worden afgevoerd via de zogenaamde bloed-hersenbarrière.

De bloed-hersenbarrière dient ter bescherming van de hersenen en scheidt de hersenen volledig af van de bloedsomloop. Dit voorkomt dat er ongewenste stoffen in de hersenen terecht komen, maar de bloed-hersenbarrière zorgt er ook voor dat schadelijke stoffen uit de hersenen kunnen worden
afgevoerd.

Danielle van Assema onderzocht de werking van een pomp in die bloed-hersenbarrière, Glycoproteïne (Pgp) genaamd, die in staat is om dit ‘slechte’ eiwit amyloid uit de hersenen te transporteren. Zij deed dat met behulp van positron emissie tomografie, PET-scans.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Het is van groot belang dat de oorzaak van de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt. Kennis over de oorzaak maakt het mogelijk om zeer gericht therapie te ontwikkelen zodat de ziekte genezen kan worden.

VUmc Alzheimercentrum
VUmc Alzheimercentrum, opgericht in 2000, is het grootste van de vier Alzheimercentra in Nederland. Bij het VUmc Alzheimercentrum wordt hoogwaardige patientenzorg gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op topniveau, naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De focus ligt
daarbij op dementie op jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar). Elk jaar bezoeken meer dan 600 nieuwe patienten het VUmc Alzheimercentrum.

Meer weten over de wetenschappers en hun onderzoek? Kijk op de website van het VUmc Alzheimercentrum .

Feiten over Alzheimer:
* 1 op de 5 mensen krijgt dementie
* Er zijn in Nederland ca. 250.000 mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vorm van dementie
* Elk kwartier komt er een Alzheimerpatient bij
* In 2040 hebben ca. 500.000 mensen een vorm van dementie
* 10% van deze mensen is jonger dan 65 jaar. Bij mensen die jong dement worden, gaat het ziekteproces extra snel
* Alzheimer kan nog niet worden genezen maar wel worden behandeld
* Van de top 10 doodsoorzaken is Alzheimer de snelst groeiende
* Alzheimer is de ziekte met de hoogste zorgkosten in Nederland

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen