Amphia Ziekenhuis aansprakelijk voor bekkenbreuk patiënt

Array

Rechtbank Breda
De rechter heeft geoordeeld dat het Amphia Ziekenhuis in Breda aansprakelijk is voor de letselschade die een patient opliep na een val in het ziekenhuis. De 75-jarige man uit Oosterhout was in augustus 2009 opgenomen na een beroerte. Omdat hij onrustig en verward was, werd hij in zijn bed vastgemaakt met een zogenoemde Zweedse band. Twee dagen na de opname werd hij ’s nachts door verpleegkundig personeel naast zijn bed aangetroffen met een bekkenfractuur. Een slotje dat gebruikt werd om de Zweedse band vast te zetten, bleek te zijn opengegaan.

De verzekeraar van het ziekenhuis betoogde dat het ziekenhuis niet wist of had kunnen weten dat het slotje niet goed functioneerde. Het ziekenhuis had de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen en kon dus niet aansprakelijk worden gehouden voor de schade als gevolg van het gebruik van het ondeugdelijke slotje.
De rechter vindt echter dat het risico van het gebruik van het ongeschikte slotje hier toch voor rekening van het ziekenhuis moet komen. Het ziekenhuis heeft de onrustbanden en slotjes ingekocht en kan op zijn beurt de producent aanspreken.

Het ging in deze zaak om een zogenoemde deelgeschilprocedure, die sinds 2010 is geregeld in de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade. Deze wet biedt een eenvoudige, snelle toegang tot de rechter in het kader van de afhandeling van letsel- of overlijdensschade. De buitengerechtelijke afwikkeling van letselschadezaken duurt vaak lang. Als de onderhandelingen vastlopen op een bepaald geschilpunt, kunnen partijen de rechter nu vragen om een snelle beslissing op alleen dat punt. Het streven is om deze zaken binnen twaalf weken te behandelen. Met de beslissing van de rechter keren partijen vervolgens terug naar de onderhandelingstafel. Tegen de beslissing staat geen hoger beroep open.

LJ Nummer

BO9631

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 3 januari 2011

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen