Europese Obesitas Congres dit jaar in Amsterdam

Array

child-obesityDe organisatie van het jaarlijkse Europese Obesitas Congres is dit jaar in handen van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 6 tot en met 9 mei zullen wetenschappers uit de hele wereld zich buigen over de oorzaken, gevolgen en preventie van obesitas. Ook dit jaar worden tijdens de conferentie opzienbarende onderzoeksbevindingen gepresenteerd. Zo hebben Finse wetenschappers aangetoond dat probiotica tijdens de eerste maanden van de zwangerschap helpen abdominale obesitas te voorkomen en toonde Brits onderzoek aan dat kinderen niet meer gaan bewegen als ze meer uren lichamelijke oefening op school krijgen, omdat ze dat compenseren met minder beweging in hun vrije tijd, en andersom.

Ook de Universiteit Maastricht is op het Europese Obesitas Congres vertegenwoordigd, niet alleen als (mede-)organisator, maar ook met presentaties tijdens het congres en op een symposium voorafgaand daaraan, over de laatste inzichten in de relatie tussen vet en diabetes. Dit is één van de specialismen in het Maastrichtse voedingsonderzoek, waar al jarenlang toonaangevend onderzoek wordt gedaan naar het (sterke) verband tussen overgewicht en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Tijdens het congres presenteert UM-onderzoeker Anneke van Hees resultaten van de LIPGENE studie. Daaruit blijkt dat een dieet met weinig vet en veel koolhydraten, aangevuld met visolievetzuren, leidt tot minder stapeling van voedingsvetten in het bloed. Op de lange termijn kan dit positief zijn in de preventie van diabetes en hart- en vaatziekten. Vera Schrauwen-Hinderling presenteert resultaten van een studie naar het effect van een trainingsprogramma op vetopslag in het hartspierweefsel. De hoeveelheid lipiden in het hart nam significant af na het trainingsprogramma.

Vetweefsel speelt een belangrijke rol als buffer voor vetten. Het vermogen van vetweefsel om vetten op te nemen raakt verstoord als onze vetmassa en vetcellen groter worden, zoals bij obesitas. De vetcellen die dan vol zitten met vet kunnen nauwelijks nog extra vet opnemen en vet hoopt zich op in de bloedbaan. Dit leidt tot verhoogde toevoer van vet naar andere weefsels zoals de spier, hart en de lever. Daarnaast is ook de vetverbranding en mitochondriele capaciteit in de skeletspier verlaagd bij diabetes. Deze verstoorde vetverbranding tezamen met een verhoogde toevoer van vetten uit het bloed kan leiden tot een ophoping van vet in de spier, die de werking van het hormoon insuline remmen. Zo ontstaat insulineresistentie, een belangrijke basis voor de ontwikkeling van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Europese Obesitas Congres dit jaar in Amsterdam"

  1. Probiotica hebben gunstig effect op gewichtsbeheersing tijdens zwangerschap | Medicalfacts

    […] een gevaarlijke vorm van obesitas kreeg. Finse onderzoekers vandaag hun onderzoek tijdens een Europese Obesitas Congres in Amsterdam gepresenteerd, zo meldt […]

Comments are closed.

Recente artikelen