Antidepressiva bij patiënten met diabetes

Array

geneesmiddelen1Antidepressiva beïnvloeden de glucosehuishouding bij patienten met diabetes. Omdat depressie in combinatie met diabetes zeer vaak voor komt, is de impact op bevolkingsniveau groot. Het effect van antidepressiva kan gunstig maar ook ongunstig zijn. Omdat depressie in combinatie met diabetes zeer vaak voor komt, is de impact op bevolkingsniveau groot. Jeroen Derijks toont in zijn promotieonderzoek aan dat dit afhankelijk is van het type antidepressivum.
Derijks laat zien dat antidepressiva die in de hersenen de stof serotonine verhogen, een gunstige invloed hebben op het verloop van diabetes. Patienten die dit type antidepressiva gebruikten, hoefden minder insuline te spuiten. Het is mogelijk dat deze geneesmiddelen ook de complicaties van diabetes op de langere termijn, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen, aantasting van de zenuwen en blindheid, kunnen uitstellen of voorkomen. Antidepressiva die werken via andere mechanismen hebben juist een negatieve invloed op het verloop van diabetes. Omdat antidepressiva de glucosehuishouding in diabetespatienten beïnvloeden, wordt aan deze patienten geadviseerd om de bloedsuiker goed in de gaten houden bij het gelijktijdig gebruik van antidepressiva. Patienten, artsen en apothekers moeten goed geïnformeerd worden over de effecten van antidepressiva op de glucosehuishouding, zodat bij het voorschrijven en gebruik van antidepressiva beter rekening gehouden kan worden met deze effecten en de behandeling van diabetes.

11-11-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Jeroen Derijks, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Influence of antidepressants on glucose homeostasis: effects and mechanisms
Promotor 1: Prof. dr. A.C.G. Egberts
Copromotor 1: Dr. E.R. Heerdink
Copromotor 2: Dr. G.H.P. de Koning
Copromotor 3: Dr. R. Janknegt

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen