Miljoen bevallingen onderzocht

Array

Verloskunde concentreren in minder ziekenhuizen leidt niet tot verbetering van kwaliteit. Grotere ziekenhuizen presteren op dit gebied niet gunstiger dan kleinere.

Omvangrijk
Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC in een studie waarbij een miljoen bevallingen nader zijn bestudeerd. Het omvangrijke onderzoek is uitgevoerd door de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Verloskunde & Gynaecologie. Ze stellen vast: “Het is niet simpel: groter = beter”.

Zwangerschap Reistijd

Als de aanstaande moeder langer moet reizen naar een ziekenhuis, vergroot dit de kans op sterfte van de baby. Dit geldt ook voor verwijzing op het moment dat de baring al is begonnen. Bij geplande inleidingen van de geboorte, bestaat een verhoogde kans op sterfte tijdens de avond, nacht en het weekeinde.

Toch thuis
Opvallend is dat een aanmerkelijke groep zwangeren ondanks het verhoogde risico op problemen voor moeder of kind toch thuis of poliklinisch met de baring start.

Onbegrepen
Er blijken flinke verschillen in sterfte te bestaan tussen de ziekenhuizen. Deze verschillen blijven, ondanks de studie, onbegrepen. Over de perinatale centra in de UMC’s (academische ziekenhuizen) wordt in een toelichting op het rapport gesteld: “Die doen het goed”. De auteurs konden niet bepalen in hoeveel (of hoe weinig) ziekenhuizen de verloskunde moet worden geconcentreerd om de beste kwaliteit te bereiken.

Verbeteringen
De auteurs stellen in hun rapport een reeks verbeteringen voor. Een belangrijke is dat het aantal verwijzingen tijdens de bevalling omlaag moet. Dit is mogelijk door een betere samenwerking en betere afspraken tussen alle professionals die bij de bevalling zijn betrokken.

Opdrachtgever
De opdrachtgever voor het onderzoek is de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). De gestelde vraag was: wat zijn de gevolgen als de verloskundige zorg in Nederland wordt geconcentreerd door sluiting van afdelingen in met name kleinere ziekenhuizen?

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen