Medische gegevens opvraagbaar na uitdrukkelijke toestemming patiënt

Array

In april 2011 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Nictiz verzocht om een voorstel te doen waarmee de medewerking van het ministerie aan het landelijk schakelpunt (LSP) wordt afgebouwd. Dit naar aanleiding van de verwerping van de Kaderwet EPD op 5 april 2011.

Het LSP wordt gebruikt om elektronisch medische gegevens uit te kunnen wisselen. Om helderheid te verkrijgen over de vereiste juridische grondslag voor verwerking van medische gegevens, heeft Nictiz het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om een zienswijze gevraagd. Op 16 augustus heeft het CBP deze zienswijze bekend gemaakt. Duidelijk is geworden dat de gegevensverwerking op basis van de bestaande wettelijke bepalingen (Wet bescherming persoonsgegevens en Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst) is toegestaan, na uitdrukkelijke toestemming van de patient.

Verandering voor de gezondheidszorg

Het feit dat de patient uitdrukkelijk toestemming dient te geven voor het op deze manier uitwisselen van medische gegevens, heeft aanzienlijke consequenties voor de gezondheidszorg. Binnen de sector is dit tot nu toe niet in alle situaties gebruikelijk. In veel gevallen wordt volstaan met informeren en het geven van de mogelijkheid om bezwaar te maken. De registratie van uitdrukkelijke toestemming van iedere patient levert een extra administratieve handeling op voor zorgverleners.

Voorstel

Een eventueel voortbestaan van een landelijk schakelpunt zonder betrokkenheid van het ministerie van VWS is niet alleen van de wettelijke mogelijkheden afhankelijk, maar bijvoorbeeld ook van de mogelijkheid om een dergelijke voorziening te bekostigen. Hier doet Nictiz samen met partijen uit de sector onderzoek naar. Op 22 augustus zal Nictiz de minister hierover nader berichten.

Bron: NictiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen