Service Apotheek start met preventietesten in 150 apotheken

Array

Vanaf 1 september start Service Apotheek met gezondheidstesten voor het grote publiek. Men kan dan in de Service Apotheek zijn cholesterolprofiel, bloedsuikergehalte en bloeddruk laten meten. Deze gegevens worden samen met de lengte, het gewicht en leefgewoontes door een computerprogramma verwerkt tot een risicoprofiel. Daaruit blijkt hoe groot de kans is dat men in de komende 10 jaar een hartaanval of hersenbloeding (beroerte) krijgt. Tevens kan men zien hoeveel het risico afneemt wanneer men bijvoorbeeld stopt met roken, de bloeddruk verlaagt of meer gaat bewegen. De testen worden vanaf 1 september in 80 Service Apotheken aangeboden, in de loop van het jaar kunnen de testen in alle 150 Service Apotheken gedaan worden.

De test duurt circa een half uur en wordt in een aparte spreekkamer van de apotheek uitgevoerd. De apotheker en enkele medewerkers hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Iedereen kan zich aanmelden voor de test, die een sterk preventief karakter heeft.
Afhankelijk van de uitslag geeft de apotheker praktische adviezen over voeding, stoppen met roken of meer bewegen. Indien nodig verwijst de apotheker de cliënt door naar de huisarts.
De apothekers gebruiken voor de metingen geavanceerde apparatuur van Cardiochek. Enkele druppels bloed uit de vinger zijn voldoende om het cholesterolspectrum te bepalen: het HDL-, LDL- en totaal cholesterol, alsmede vetten en suikers worden alle tegelijkertijd gemeten. Het computerprogramma is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk door de firma HealthOptions en baseert zich voor de risicoanalyse op de uitkomsten van de Framingham studie. Service Apotheek heeft een exclusieve licentie op de programmatuur voor Nederland verworven.

UPDATE:  In navolging op de initiatieven van de Kring Apotheek gaat de service apotheek nu ook een dergelijke service bieden  met de titel: "Service Apotheek ideale plaats voor screening"

De 150 Service Apotheken zijn verspreid over heel Nederland en bieden Farmaceutische Patiënten Zorg (FPZ) aan bijna 2 miljoen patiënten/cliënten. Wekelijks bezoeken circa 150.000 mensen een Service Apotheek. Als laagdrempelige eerstelijns instelling, met goed opgeleide medewerkers, is de Service Apotheek daarom een ideale plaats om preventietesten aan te bieden. Uit de apotheekcomputer kunnen ook personen die op grond van hun ziekte en geneesmiddelengebruik een hoger risico lopen, geselecteerd en uitgenodigd worden voor een screening.
De belangstelling voor de gezondheidstesten is groot bij het publiek, zo bleek uit de pilot die bij 12 apotheken in het voorjaar gehouden is. De kosten voor een test bedragen 30,-; Euro cliënten van een Service Apotheek betalen slechts 15,- Euro. Met diverse zorgverzekeraars wordt gesproken over een vergoeding van de test.

Kring-apotheken bieden Achmea health Check aan

De zorgverzekeraars van Achmea, Kring-apotheken Nederland en Care for Women hebben een overeenkomst ondertekend over samenwerking op het gebied van de Achmea health Check.

De overeenkomst houdt in dat Kring-apotheken vanaf nu als voorkeurslocatie worden aangewezen om de Achmea health Check aan alle consumenten aan te bieden.

Al drie jaar voert Care for Women de Achmea health Check uit. Dit gebeurt in het voorjaar en in het najaar. Met ingang van komend najaar kan dit dus ook in de Kring-apotheek. Kring-apotheken stellen hiervoor hun spreekkamer ter beschikking en zorgen voor promotionele activiteiten.

In de Achmea health Check wordt het cholesterol- en glucosegehalte bepaald, de bloeddruk en de longfunctie gemeten en de verhouding tussen lichaamslengte en gewicht (de zogenaamde Body Mass Index) berekend. De gespecialiseerde verpleegkundige van Care for women geeft de klant een advies. Met toestemming van de consument kunnen de gemeten waarden worden vastgelegd in het computersysteem van de apotheek en kan er een interventie- of preventiemodule worden aangeboden.
Bron: MedNet/ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen