Knelpunten Compensatie Eigen Risico en Wtcg

Array

De CG-Raad heeft de Kamercommissie van VWS uitgebreid geadviseerd over de verbetering van afbakening van doelgroepen (wie komt in aanmerking?) en een aangescherpte beroeps- en bezwaarprocedure voor de compensatie eigen risico.

In 2010 betaalt iedereen een eigen risico van € 165 voor zorg uit de Zorgverzekeringwet. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen hiervoor in 2010 een tegemoetkoming krijgen (de CER) van € 54.

Afbakening doelgroepen
Een grote groep chronisch zieken en gehandicapten valt ten onrechte buiten de doelgroepen van de CER. Dit geldt ook voor veel mensen met een spierziekte, bijvoorbeeld omdat hun medicijnen niet voorkomen op de gebruikte medicijnlijst. Er is vorig jaar een speciale Taskforce (de Taskforce Linschoten) in het leven geroepen, die heeft onderzocht hoe de afbakening van doelgroepen voor de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) kan worden verbeterd. Deze verbetering kan ook van betekenis zijn voor de afbakening van doelgroepen in de CER. De VSN gaat ook bijdragen aan verder onderzoek naar een goede afbakening van de doelgroepen.

Vragen aan de minister
De CG-Raad wil minister Klink van Volksgezondheid de volgende vragen stellen:

  • Gaat u de afbakening van de CER afstemmen op de voorstellen van de Taskforce Linschoten?
  • Wat gaat u doen voor de mensen die in 2009 ten onrechte niet gevonden zijn als rechthebbenden van de CER en die straks wel worden gevonden? Bent u bereid deze mensen met terugwerkende alsnog hun CER over 2009 te betalen?

Bezwaar en beroep
De CG-Raad heeft bij de Kamer ook gepleit voor een betere en zorgvuldiger bezwaar- en beroepsprocedure bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze procedure moet in overeenstemming zijn met de verschillende rechterlijke uitspraken die hierover al zijn gedaan.
Zo is het voor mensen die menen dat zij recht hebben op de CER, van belang dat zij bij een negatieve beschikking weten waarom zij geen recht hebben op de CER. Achterliggende gegevens moeten voor hen inzichtelijk zijn. Dan kunnen zij mogelijk nog aantonen welke informatie ontbreekt.

Afschaffing eigen risico
De effectiviteit van het huidige eigen risico is bijzonder klein, zo blijkt uit een evaluatief onderzoek van Zonmw.
De CG-Raad is voor afschaffing van het eigen risico in de Zorgverzekeringswet. Het eigen risico benadeelt de groepen chronisch zieken en gehandicapten immers stelselmatig. Chronisch zieken en gehandicapten hebben meestal geen keuze om al dan niet gebruik te maken van de gezondheidszorg. Die zorg is voor hen broodnodig. Zij maken het eigen risico sowieso helemaal op. Afschaffing van het eigen risico betekent ook het einde van de ingewikkeld uitvoerbare en dure compensatieregeling, waaraan twee jaar na de invoering nog moet worden gesleuteld.

Bron: VSN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen