Ruwaard presteert goed met behandeling beroerte

Array

ruwaardHet Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse presteert goed met de behandeling van beroertes. De afspraken die het Ruwaard met andere partijen heeft gemaakt, werpen hun vruchten af. Van de patiënten die met een beroerte in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis worden opgenomen, kan 71% na de behandeling naar huis. Vergeleken met het landelijke cijfer van 55% is dit een hoog percentage. Om dit voor elkaar te krijgen heeft het Ruwaard de afgelopen jaren goede afspraken gemaakt met huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatiecentra om ervoor te zorgen dat patiënten met een beroerte de juiste behandeling krijgen na hun verblijf in het ziekenhuis.

Dankzij deze afspraken worden ook minder patiënten opgenomen in een verpleeghuis. Dit komt mede door de inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen die vanuit thuiszorgorganisaties patiënten geregeld thuis bezoeken. De verpleegkundigen geven steun en advies om de patiënten zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Drie maanden na thuiskomst meten zij hoe goed iemand zich kan redden en wat de kwaliteit van leven is.

In het eerste kwartaal 2013 is ook de tijd waarbinnen de behandeling start aanzienlijk verkort: deze is gedaald naar 35 minuten. Dit valt ruim binnen de 50-minutennorm van verzekeraars. Bij een vermoeden van een beroerte is snel handelen van levensbelang. De snelle start van de juiste behandeling kan levens redden en blijvende schade voorkomen. Binnen het Ruwaard starten bij binnenkomst diverse onderzoeken tegelijk, zodat zo snel mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld. Artsen en medewerkers zijn speciaal getraind om als team adequaat te handelen bij een vermoeden van een beroerte.

Jaarlijks behandelt het Ruwaard ruim 270 patiënten met een beroerte. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is onderdeel van de Rotterdamse Stroke Service. Dit is een samenwerkingsverband van gezondheidsinstellingen, dat op basis van kwaliteit en ervaring de aanvullende revalidatie invult.

Bij een beroerte is er meestal sprake van een verstopping in een bloedvat. Dit leidt tot een beschadiging van een deel van de hersenen (herseninfarct). In de andere gevallen lekt er bloed uit een bloedvat, dat zich vervolgens ophoopt in het hersenweefsel (hersenbloeding).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen