Onderscheid tussen reactieve en proactive aggressie bij kinderen

Array

Reactieve agressie is een heethoofdige vorm van agressie in reactie op een bedreiging. Proactive agressie is koelbloedig doelgericht gedrag om iets te krijgen of om te domineren. Sommige onderzoekers zijn van mening dat dit onderscheid niet te maken is. Dit omdat beide typen bijna altijd samen voorkomen binnen één kind. Promovenda Hanneke Polman is van mening dat het onderscheid moeilijk te maken is vanwege methodologische problemen. 

Indien deze methodologische problemen worden opgelost is het onderscheid helder te maken. Reactieve en proactieve agressie zijn in haar ogen functies van agressief gedrag en dienen ook op deze manier te worden gemeten. Hiertoe heeft zij een nieuwe vragenlijst ontwikkeld waarin naar verschillende vormen en functies van agressie wordt gevraagd. Met deze lijst laat ze zien dat een helder onderscheid tussen reactieve en proactieve agressie mogelijk is. Informatie over de reactieve en proactieve functie van agressief gedrag is zeer belangrijk. Het biedt belangrijke aanknopingspunten voor een effectieve behandeling.

  20-06-2008, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Hanneke Polman, Sociale Wetenschappen Proefschrift: Hot-Headed or Cold-Blooded? Towards a Clear Distincition between Reactive and Proactive Aggression in Youth Promotor 1: Prof.dr. B. Orobio de Castro Promotor 2: Prof.dr. M.A.G. van Aken Promotor 3: Prof.dr. F. Vitaro  

Recente artikelen