Nieuw boek: Artsen in gebreke, zelfregulering door medisch beroep

Array

Begin 2008 werd bekend dat in Nederland een Kortijkse arts levenslang werd geschorst. Volgens het rapport van de Nederlandse Inspectie voor de Volksgezondheid ontvingen de patienten kosmische energie die een beschermende laag over hun zieke organen zou leggen en soms ook nieuwe organen zou aanmaken. De betreffende arts had nog een normale praktijk in een Kortrijks ziekenhuis, maar werd inmiddels geschorst. Hij werkt echter wel verder in zijn privépraktijk thuis. Korte tijd later kwam aan het licht dat een Limburgse arts zijn patienten met hepatitis B zou hebben besmet. De betreffende arts werd door de Orde van Geneesheren geschorst, maar ging hiertegen in beroep. Hierdoor kon hij gewoon doorwerken.


De Standaard blokletterde ‘Gezondheid bevolking van ondergeschikt belang’. Dit boek is het eerste dat het probleem van artsen in gebreke (of disfunctionerende artsen of probleemartsen) in Belgie onder de loep neemt. Artsen in gebreke zijn die artsen die structureel over de schreef gaan. Het gaat, zo wordt algemeen aangenomen, om een kleine groep artsen. Nochtans kunnen deze artsen behoorlijk wat schade aan de volksgezondheid aanrichten. Het boek richt zich op de regulerende instanties op landelijk vlak, zoals de Orde van Geneesheren, de provinciale geneeskundige commissies en de Dienst voor Geneeskundige Controle van het RIZIV. Op mesoniveau werden twee grote Vlaamse ziekenhuizen bestudeerd.


Artsen in gebreke
Artsen in gebreke
Schepers, R.

– Dit is de eerste geïntegreerde studie van drie belangrijke reguleringsorganen voor artsen: de Orde van Geneesheren, de provinciale geneeskundige commissie en de Dienst voor Geneeskundige Controle van het RIZIV. Zij is gebaseerd op oorspronkelijke documenten en diepte-interviews. Op het mesoniveau wordt een tweetal gereputeerde ziekenhuizen bestudeerd.
– Kennis van de werking van deze organen is belangrijk voor de volksgezondheid. Recent kwam aan het licht dat zowel de Orde van Geneesheren als de provinciale geneeskundige commissies tekortschoten in hun opdracht. De bevolking zou onbeschermd zijn tegen slechte artsen.
– De resultaten van het onderzoek worden gekaderd in een algemene discussie over probleemartsen. Ook wordt de Belgische situatie vergeleken met deze in Nederland en in Frankrijk.


TitelArtsen in gebreke
OndertitelZelfregulering door medisch beroep
Auteur(s)Schepers, R.
Druk1
TaalNederlands
UitgeverTerra – Lannoo
VerschenenNovember 2008
Mediumpaperback
Omvang192 p.
Illustreringnee
ISBN/ 9789020979398
Onze prijs29.95 euro

Recente artikelen