Uitspraak gerechtshof leidt tot vals optimisme

Array

stoppen-met-rokenDe uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch heeft de uitbaters van het Bredase café Victoria in hoger beroep vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Deze vrijspraak geldt echter alleen voor café Victoria en betekent dus niet dat er vanaf vandaag in kleine cafés zonder personeel weer gerookt mag worden. KWF Kankerbestrijding vindt het jammer dat er onduidelijkheid blijft bestaan over het rookverbod in eenmanszaken in de horeca. Horecazaken met personeel (zo’n 90-95 procent horecazaken) blijven wel rookvrij.

Later deze maand volgt nog de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden aangaande een vergelijkbare zaak van een café in Groningen. Het ministerie van VWS wil eerst wachten op uitspraak van gerechtshof. Het ministerie zegt in een reactie te wachten met een wetswijziging tot het gerechtshof in Leeuwarden. Volgens en woordvoerder van VWS gaat Klink niet in cassatie als VWS ook die zaak verliest: ‘an gaat de minister kijken in hoeverre de wetgeving aangepast moet worden.’ KWF Kankerbestrijding is een voorstander van het rookverbod in de gehele horeca. Stefan Wigger, beleidsmedewerker tabaksontmoediging: “Het rookverbod is primair bedoeld om mensen die in de horeca werken te beschermen tegen kankerverwekkende tabaksrook. Of dat nou een éénmanszaak is of niet, maakt niet uit. Bescherming is voor iedereen van belang. Onderzoeken in landen waar er een algeheel rookverbod is, hebben aangetoond dat de gezondheid van horecamedewerkers significant verbeterd. Daarnaast is het een goede bijkomstigheid dat ook bezoekers die in horecagelegenheden komen, niet gedwongen worden om tabaksrook in te ademen. Dit is pure gezondheidswinst.

Volgens Wigger is de uitspraak opnieuw bewijs dat de regelgeving eenduidig moet zijn in dit soort zaken. De horeca is bij de instelling van de rookvrije horeca tegemoet gekomen door rookruimtes toe te staan. De rookruimtes zijn nu een splijtzwam geworden op dit punt. KWF Kankerbestrijding zal Minister Klink van harte steunen indien hij het nodig acht om de wetgeving hierover aan te passen. Uiteindelijk dient de volksgezondheid het zwaartepunt te zijn in deze discussie.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen