Gebruik verboden middelen door fitnessbeoefenaars in kaart gebracht

Array

Van de 2 miljoen fitnessbeoefenaars in Nederland gebruikt 8% verboden stimulerende middelen.
anabolen gebruik-in-sportscholenVooral middelen om af te vallen zijn populair. Ongeveer 5% van de bezoekers van fitnesscentra gebruikt middelen om extra vetmassa te verliezen. 1% gebruikt spieropbouwende middelen zoals insuline, groeihormonen en anabole steroïden. De gemelde middelen vallen allemaal onder de Geneesmiddelenwet.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNO en de Universiteit Utrecht naar de gezondheid en leefstijl van fitnessbeoefenaars. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van VWS.

Ontmoedigingsbeleid
Staatssecretaris Bussemaker is bezorgd over het gebruik van ‘zwaardere’ dopingmiddelen, maar benadrukt dat het geen probleem is van onbeheersbare omvang. Om het gebruik van deze middelen terug te dringen, wil zij dat de Dopingautoriteit de campagne Eigen Kracht meer gericht gaat inzetten. Daarnaast ziet ze mogelijkheden in het initiatief van de brancheorganisatie van sport- en bewegingscentra om meer aandacht te besteden aan doping in de opleiding van fitnessinstructeurs. Verder wil ze dat fitnesscentra en sportscholen een dopingparagraaf in de leveringsvoorwaarden opnemen.

Sporters voelen zich gezond
TNO onderzocht in totaal meer dan 700 fitnessbeoefenaars. Zij beantwoordden vragen over hun gezondheid, leefstijlgewoonten en gebruik van voedingssupplementen en doping. Overigens geeft 90% van de sporters aan zich gezond tot zeer gezond te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen