Steeds meer Belgen kampen met overgewicht

Array

“Meer dan de helft van de mannen heeft overgewicht, bij de vrouwen is dat 40 procent”, zei Isabelle Laquiere, cocoördinator van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan (NVGP), dat de voedingsgewoonten moet verbeteren. Het aantal Belgen met overgewicht is de laatste vijf jaar blijven toenemen.

Obesitas
Overgewicht, een body mass index (BMI) van meer dan 25, kwam in 2004 voor bij 48 procent van de mannen en bij 35 procent van de vrouwen. Obesitas, een BMI van meer dan 30, komt vandaag voor bij 14 procent van alle Belgen. Opvallend is dat 18 procent van de jongeren tussen de twee en zeven jaar kampt met obesitas. “We eten te veel vlees en te weinig fruit, groenten en granen”, zei Laquiere. “Ook bewegen we te weinig.”

Preventie
Laquiere ontkent dat het NVGP tekortschiet. “We moeten activiteiten en initiatieven blijven ontwikkelen voor deze problematiek. We moeten niet op de rem gaan staan, maar versnellen.” Het NVGP focuste de afgelopen periode onder meer op voeding van zuigelingen. Borstvoeding is een belangrijke factor ter preventie van overgewicht. “Toch geeft maar dertig procent van de vrouwen borstvoeding op drie maanden. Op zes maanden is het maar vijftien procent.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen