UMCG blijft ‘gewone’ hartklepoperaties uitvoeren

Array

Onlangs heeft het ministerie van VWS een vergunning verleend aan vijf ziekenhuisinstellingen voor het uitvoeren van een nieuwe techniek voor het vervangen van hartkleppen via onder andere de lies. Vijftien instellingen hadden een vergunning aangevraagd, maar tien instellingen – waaronder het UMCG – hebben deze niet gekregen. Het UMCG is het niet eens met dit besluit en heeft hiertegen bezwaar aangetekend.

Het UMCG voldoet aan alle kwaliteitseisen voor het verrichten van deze nieuwe, voor patienten minder belastende techniek, en heeft hiermee ruime ervaring opgedaan. Bovendien verricht het UMCG alle vormen van hartchirurgie en is een gespecialiseerd centrum voor aangeboren hartafwijkingen. Jaarlijks voert het UMCG ruim 200 hartklepvervangingen uit via een open hartoperatie.

Het UMCG blijft deze vorm van hartklepvervanging – en alle andere vormen van hartchirurgie – bij patienten verrichten. De afgewezen vergunning betreft uitsluitend de nieuwe techniek van hartklepvervanging via onder andere de lies.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen