Nieuw implantaat voor heupfracturen

Herbert Roerdink beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling van een nieuw implantaat voor het behandelen van heupfracturen.

Bij de eerste biomechanische testen op kunstbot blijkt het nieuwe implantaat driemaal zo goed rotatiekrachten te kunnen weerstaan dan de gangbare implantaten. Bij de eerste klinische testen met patienten presteert het nieuwe implantaat beter dan de huidige implantaten door een significante vermindering van het aantal revisieoperaties binnen 2 jaar (8% versus 35%).

Circa eenderde van de patienten met een afgebroken heupkop, die behandeld zijn door de heupkop weer te fixeren aan het dijbeen, moeten binnen twee jaar opnieuw geopereerd worden omdat er onvoldoende botgenezing optreedt. Om die reden bedachten Roerdink en collega’s een nieuw implantaat dat eenvoudig in te brengen is, stevig vastzit in de heupkop, stevig vastzit aan het dijbeen en een klein volume heeft zodat het zo weinig mogelijk de bloedvoorziening van de heupkop en het proces van de botgenezing verstoort. De eerste resultaten zoals hierboven beschreven zijn zeer bemoedigend en verantwoorden grotere klinische studies naar de resultaten van de behandeling van heupfracturen met de Gannet.

Het implantaat is overigens vernoemd naar de Jan van Gent, in het Engels Gannet, vanwege zijn overeenkomst met het uiterlijk van deze zeevogel.

17-05-2011, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Herbert Roerdink, Geneeskunde
Proefschrift: The dynamic locking blade plate; innovation in the treatment of femoral neck fractures
Promotor 1: Prof. dr. L.P.H. Leenen
Copromotor 1: Dr. A.D.P. van Walsum

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen