Maasstad Ziekenhuis handhaaft strikt screeningsbeleid

Array

Uit onderzoek van het Maasstad Ziekenhuis, het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond is gebleken dat in totaal 47 patienten de multiresistente Oxa48 producerende Klebsiella bacterie bij zich dragen, of in het verleden bij zich hebben gedragen. Op dit moment liggen acht patienten in het ziekenhuis die drager zijn van de bacterie. Zij worden in strikte isolatie verpleegd op een speciaal ingerichte verpleegafdeling. Twee mensen liggen op de intensive care.

De afgelopen twee weken heeft het Maasstad Ziekenhuis alle patienten die langer dan 24 uur waren opgenomen getest op aanwezigheid van de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie.

Uit deze grootscheepse kweekactie, waarbij ruim 750 mensen zijn getest, is een tiental besmettingen tevoorschijn gekomen. Uit de kweken van ruim honderd medewerkers van de intensive care die zijn getest, zijn geen besmettingen aan het licht gekomen.

De oorsprong van de besmetting is nog niet gevonden. Uit het onderzoek blijkt wel dat de gevonden besmettingen dateren uit maart en april 2011. Mensen bij wie de bacterie de afgelopen twee weken is gevonden, hebben allemaal in maart in het ziekenhuis gelegen. Vast staat dat verspreiding van deze bacterie veel beter kan worden voorkomen vanwege het grote aantal eenpersoonskamers in het nieuwe ziekenhuis.

De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de ‘gewone’ Klebsiella bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De Oxa48 producerende Klebsiella is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica.

Handhaving huidig testbeleid
Het Maasstad Ziekenhuis heeft in samenspraak met het RIVM besloten om het huidige testbeleid voorlopig te handhaven. Het testbeleid helpt om de bacterie onder controle te houden zodat verspreiding kan worden voorkomen. Mensen die worden opgenomen krijgen een test aangeboden. Ook voordat zij met ontslag gaan, worden ze getest. Patienten die de bacterie bij zich dragen, krijgen instructies mee voor zichzelf en voor de mensen die hen na ontslag zullen verzorgen.

Speciaal antibioticum
Het Maasstad Ziekenhuis kan veilig worden bezocht en het operatieprogramma kan zijn normale doorgang vinden. De bacterie verspreidt zich niet door de lucht en opgenomen patienten die de bacterie bij zich dragen, worden in isolatie verpleegd. Patienten die de bacterie bij zich dragen, kunnen worden behandeld met een speciaal antibioticum. Ook kan de bacterie, dankzij het natuurlijk afweersysteem, via het maag-darmkanaal vanzelf uit het lichaam verdwijnen.

Met alle 47 patienten is inmiddels contact gelegd. Een deel van hen is uitgenodigd voor een nieuwe test. Van de 47 patienten zijn 21 mensen overleden aan de ernstige aandoeningen waarvoor zij destijds op de intensive care werden opgenomen. Hun behandelend artsen achten het onaannemelijk dat deze mensen zijn overleden aan de bacterie. Vanuit het oogpunt van zorgvuldigheid worden hun dossier echter de komende maanden onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke specialist die is aanbevolen door het RIVM. Dat onderzoek gaat naar verwachting drie maanden duren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen