Uitbreiding screening leidt tot minder borstkankersterfte (Promotie)

Array

In Nederland worden vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar uitgenodigd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Borstkankerscreening heeft tot doel deze ziekte tijdig te ontdekken, waardoor de kans op genezing toeneemt. Vanaf 1975 vindt in Nijmegen borstkankerscreening plaats. Nijmegen was daarmee voorloper van het Nederlandse bevolkingsonderzoek dat in 1989 van start ging. Na ruim twee decennia praktijkervaring wordt momenteel een stevig debat gevoerd over de mate waarin screening de borstkankersterfte reduceert. Van Schoor toont met zijn onderzoek aan dat sinds 1975 het effect van het bevolkingsonderzoek sterk is toegenomen. De kans op het krijgen van borstkanker neemt al vóór het vijftigste levensjaar sterk toe, met name bij vrouwen tussen de 45 en 49 jaar. Screening kan bij deze leeftijdsgroep de borstkankersterfte halveren. Ook screening bij vrouwen ouder dan 75 jaar kan gezondheidswinst opleveren. Van Schoor adviseert dan ook de leeftijdsgroepen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek uit te breiden.
Biografie
Guido van Schoor (Apeldoorn, 1976) studeerde Fysiotherapie in Nijmegen en Gezondheidswetenschappen in Maastricht en specialiseerde zich daarna in Epidemiologie. Bovenstaand promotieonderzoek verrichtte hij bij de afdeling Epidemiologie, Biostatistiek en HTA van het UMC St Radboud, in samenwerking met het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Hij is wetenschappelijk docent bij de afdeling Eerstelijns Geneeskunde van het UMC St Radboud en bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Datum: donderdag 2 februari 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer G. van Schoor
Promotors: prof. dr. A.L.M. Verbeek, prof. dr. G.J. den Heeten
Copromotors: dr. M.J.M. Broeders
Titel promotie: Breast cancer screening: increasing benefits and extending scope

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen