Etniciteit beïnvloedt voortgang studie

Array

dv1954052Allochtone studenten doen het tijdens hun studie geneeskunde aanvankelijk niet slechter dan Nederlandse. Later treden wel problemen op.

Vertraging
Dr. Karen Stegers-Jager is onderzoeker en adviseur bij de Erasmus MC Desiderius School. Uitval en vertraging onder studenten geneeskunde hebben haar aandacht.

Verdwenen
De etniciteit van bijvoorbeeld Turkse en Marokkaanse studenten blijkt een belangrijke rol te spelen in het ‘wel willen, maar niet direct kunnen’, ontdekte zij. Sommige meisjes met hoofddoekjes die in het eerste studiejaar in de collegebanken zitten, zijn verdwenen bij de opleiding tot medisch specialist.

Gedrag
Zowel Westerse als niet-Westerse allochtonen halen lagere cijfers dan hun Nederlandse studiegenoten. Dit heeft vooral te maken met culturele verschillen, met weten hoe je je moet gedragen in bepaalde situaties. Iemand die tijdens een operatie bijvoorbeeld afwacht met het aanreiken van een instrument, kan dat doen uit beleefdheid, terwijl de chirurg dit als weinig assertief opvat.

Op je gemak
Het is een bekend psychologisch verschijnsel: je voelt je meer op je gemak bij mensen die op jou lijken. Je begrijpt ze beter en ze reageren zoals verwacht. Dit geldt ook voor opleiders, die de studenten Geneeskunde moeten beoordelen.

In het tijdschrift Monitor licht Karen Stegers-Jager haar onderzoek toe. Zie ook haar proefschrift.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen