Oud-chirurg Scheper Ziekenhuis slechts voor één zaak vervolgd

Array

Emmen_-_Scheper_Ziekenhuis_2Oud-maagchirurg  R. van het Scheper Ziekenhuis wordt niet vervolgd voor alle zeventien aanklachten voor verkeerd verlopen operaties. De chirurg, die verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van vijf patiënten, is al in oktober 2009 ontslagen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat hij  te veel risico’s nam  bij het uitvoeren van maagverkleiningsoperaties.  Het Openbaar Ministerie heeft de nabestaanden en slachtoffers een brief gestuurd . R. kan volgens het OM niet in alle zaken aansprakelijk worden gesteld voor blijvend lichamelijk letsel of de dood van patiënten, volgens  regionale omroep Drente.

Vandaag houdt het OM een persbijeenkomst over deze zaak. Veertien dagen geleden meldde het OM zeventien aangiften binnen te hebben.  Nabestaanden van zes slachtoffers die overleden zouden zijn door toedoen van R. hebben aangifte gedaan . De overige elf slachtoffers zouden  ernstig letsel  hebben overgehouden aan hun maagoperatie.

Verschillende medische deskundigen hebben zich voor het onderzoek over de situatie van de ex-patiënten gebogen.  Ook R. werd diverse malen aanvullend gehoord.

De chirurg  mag  in Nederland niet meer als arts mag werken; hij  is in 2009 uit het BIG-register geschrapt. In 2010 bleek  echter dat hij  in een ziekenhuis in het Duitse Brackenheim zijn werk had voortgezet. Hetzelfde ziekenhuis  waar ook de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft gewerkt. Patiënten zouden daar geen nadelige gevolgen hebben opgelopen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Oud-chirurg Scheper Ziekenhuis slechts voor één zaak vervolgd"

  1. DAT MOET DAN EEN HELE HARDE ZAAK ZIJN…

Comments are closed.

Recente artikelen