Symposium ‘De toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg’

Array

Knelpunt_neboDit is een origineel bericht van Falke & Verbaan BV
Op 15 april vond het Symposium ‘De toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg’ plaats in Naarden-Vesting. Dit symposium, dat werd georganiseerd door Falke & Verbaan, werd bezocht door talloze arbodienstverleners, brancheorganisaties en verzekeraars.

Tijdens het symposium werden de deelnemers bijgepraat over ontwikkelingen rond het lopende SER-traject en werden diverse alternatieve standpunten nader belicht vanuit de sprekers Reijer Pille (directeur Falke & Verbaan), Dolf Algra (bedrijfsarts, directeur van “De Werkplaats” en initiator van de de Nieuwe Bedrijfsarts), Jos de Jong (stafarbeidsdeskundige van Metaplanning) en Peter de Witte (directeur van Capability en bestuurslid van OVAL).

Knelpunten
Na de presentaties werd een discussie op gang gebracht. Duidelijk was dat knelpunten (in het huidige stelsel) die eerder werden gesignaleerd door SZW, Astri ea, betrekkelijk eenvoudig oplosbaar zijn mede vanwege de consensus die daar over bestaat.

Het verschil van mening bestaat vooral bij het vraagstuk hoe de regie over de werknemersverzekeringen in de toekomst gaat plaatsvinden. Het kabinet heeft toegezegd dat dit uiterlijk in 2020 weer teruggelegd moet worden bij sociale partners.
Wat de arbodienstverlening betreft, is dat in principe nu al mogelijk (zoals de maatwerkregeling van de nieuwe arbowet van 2005 laat zien). Echter, de in de Maatwerkregeling opgenomen consensusbepaling wordt niet altijd voldoende benut; deze wordt voornamelijk bij grote ondernemingen succesvol toegepast maar minder bij branches (en MKB bedrijven).

De aanwezigen zagen ook meer knelpunten in de relatie met het UWV, dan in de combinatie verzuimbegeleiding-preventie en de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts.

Positief
Daarnaast wezen diverse partijen op de zeer positieve resultaten van het huidige stelsel op verzuim, arbeidsproductiviteit en werknemerstevredenheid in Nederland.

Conclusie
De conclusie die getrokken werd aan het eind van het symposium, was dat discussies over de toekomst van ons sociaal stelsel te veel boven in de polder gevoerd worden en dat er te weinig communicatie is met de branches en partijen die bij de uitvoering betrokken zijn. Daarnaast lijkt het erop dat de discussie niet altijd gaat over de inhoud, maar meer over de invloed van de verschillende partijen. De grote opkomst tijdens deze bijeenkomst werd mede veroorzaakt door een grote mate van bezorgdheid op dit thema en een gebrek aan informatie en het delen hiervan.

Dit symposium is onderdeel van een reeks van bijeenkomsten over mogelijke veranderingen in ons systeem van arbodienstverlening en arbeidgerelateerde zorg, georganiseerd door Falke & Verbaan.

Auteur: drs. Reijer Pille
Falke & Verbaan Groep

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen