Als het goed is, ben je op dit moment verzekerd tegen ziektekosten. Je hebt een particuliere of een ziekenfondsverzekering.

Array

Als het goed is, ben je op dit moment verzekerd tegen ziektekosten. Je hebt een particuliere of een ziekenfondsverzekering. Dat verschil gaat – waarschijnlijk in 2006 – verdwijnen: er komt één verzekering met een basispakket dat voor iedereen verplicht is. Een behoorlijke revolutie, als je het Paul Thewissen vraagt.
Bron: Werkenbijhetrijk.nlSenior beleidsmedewerker Paul Thewissen van het projectbureau Toekomst Zorgstelsel heeft het er maar druk mee. “Ik ben op allerlei manieren bij de ontwikkeling van de nieuwe zorgverzekering betrokken geweest. En nog steeds, eigenlijk”, vertelt hij. “In 2000 is het projectbureau opgericht. In die eerste periode hebben we vooral beleidswerk gedaan. Onze opdracht was om het nieuwe zorgstelsel flexibeler en minder bureaucratisch te maken.” Zo komt er een algemene verzekering die de noodzakelijke zorg bevat. Voor dat pakket mogen verzekeraars niemand weigeren en ze moeten bovendien voor iedereen dezelfde premie rekenen. Thewissen: “Met een kerngroep hebben we de hoofdlijnen van het nieuwe zorgstelsel op papier gezet en aan de hand daarvan beleidsnota’s geschreven.”

Trots

Vervolgens kwam het projectbureau Toekomst Zorgstelsel in de juridische fase. “Bij een nieuw zorgstelsel komt automatisch nieuwe wetgeving kijken, zoals de wet op de zorgtoeslag. In nauwe samenwerking met juristen van andere afdelingen zijn wetsvoorstellen gemaakt en die september vorig jaar ingediend bij de Tweede Kamer. Op 21 december 2004 zijn ze aangenomen. Dat is heel snel voor zo’n traject: best iets om trots op te zijn. Door een strakke tijdsplanning en goede samenwerking hebben we dit voor elkaar gekregen.”

Van alles wat

Vanaf het moment dat de wetsvoorstellen zijn aangenomen, richt Thewissen zich op de communicatiekant van het nieuwe zorgstelsel. “Ik ben nu de publiekscampagne aan het voorbereiden. In de loop van dit jaar komt er een Postbus 51-spotje en leggen we burgers in huis-aan-huisbladen uit wat er precies verandert in het zorgstelsel.

Samen met communicatieadviseurs van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een extern reclamebureau bedenk ik hoe die voorlichtingsteksten en –spotjes eruit moeten zien. Mijn voornaamste taak daarbij is om de boodschap rond het nieuwe zorgstelsel helder te formuleren.” Thewissen vindt dat hij een afwisselende baan heeft. “Beleid voorbereiden, juridisch werk, communicatie: ik doe van alles wat. En ik heb veel contact met gemotiveerde collega’s. Bovendien is de herziening van het zorgstelsel een van dé topics van dit moment. Het gaat iedere Nederlander aan. Ik vind het bijzonder om daarbij betrokken te zijn.”

Recente artikelen