Drenthe moet toeristen waarschuwen voor teken

Array
De Onafhankelijke Parij Drenthe (OPD) wil dat de provincie toeristen gaat waarschuwen voor tekenbeten. Volgens fractievoorzitter C. de Haas neemt het aantal met de ziekte van Lyme besmette teken rap toe, en is Drenthe een risicoprovincie door de vele bossen en zandgronden.
 
Ondertussen ontbreekt volgens hem de voorlichting. Zijn partij pleit voor een betere verspreiding van voorlichtingsfolders via VVV´s, campings, sportcentra en bezoekerscentra van Staatsbosbeheer.

Zijn voorstel wordt woensdag door het provinciebestuur behandeld. Mensen kunnen ernstig ziek worden van een tekenbeet.

Teken zijn kleine spinachtige diertjes. Ze behoren tot de familie van de mijten. Ze zijn tevens de enige mijtsoort die je met het blote oog kan zien. Hun weg naar volwassenheid doorloopt vier stadia(zie foto hiernaast). Om naar het volgende stadium te kunnen gaan moeten ze zich iedere keer volledig voeden met het bloed van dieren of mensen. Teken zijn actief van Maart tot Oktober, de rest van het jaar doen ze een winterslaap.Hun graad van activiteit hangt heel hard af van de vochtigheid, daarom zijn er de ene zomer meer teken actief dan de andere zomer.

Tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Iedereen die in een bos of in een park gaat wandelen loopt gevaar op een tekenbeet, zowel mensen als dieren. Ongeveer 14 procent van de teken die voorkomen in Belgi� en Nederland zijn dragers van de ziekte van Lyme. Als jij of je hond gebeten wordt door een teek loop je dus een kans om de ziekte van Lyme op te lopen. De ziekte verloopt door 3 stadia. Tijdens het eerste stadium kan er een rode kring rond de tekenbeet ontstaan die er enkele weken blijft staan. Het tweede stadium kenmerkt zich door gewrichtspijnen, zenuwaandoeningen en soms zelfs hartklachten. Tijdens het derde stadium verergeren deze symptomen. Hoe langer een teek op een lichaam zit hoe meer kans op de ziekte van Lyme, dus het is de kunst om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Daarom is het het beste dat je zowel jezelf als je hond even nakijkt wanneer je terug thuiskomt van een wandeling in het bos of in het park. Teken houden van warme vochtige plekjes. Bij mensen zitten ze dus vaak tussen tenen of vingers, in de knieholte, de lies, achter de oren en in de nek. Bij honden zitten ze meestal waar de vacht het dikste is. Als je een teek bij jezelf of je hond ontdekt is het van het grootste belang om ze niet te verdoven of te verbranden, want dan kan het zijn dat de teek braakt en dan komen alle ziekteverwekker in jou of je hond zijn bloedsomloop terecht. Je kan een teek het beste verwijderen met een tekentang, dit is een pincet die speciaal ontworpen is om teken te verwijderen. Het is ook van het grootste belang dat je een teek volledig verwijdert, want wanneer er pootjes of een deel van het hoofd in je lichaam achterblijven kan dit tot erge ontstekingen leiden. Altijd de datum van de tekenbeet onthouden en als er enige symptomen optreden een arts raadplegen. Wanneer je er op tijd bij bent is antibiotica zeer effectief in dit geval. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus voor wandelingen in het bos of park gepaste kledij aandoen. Een lange broek en een trui of t-shirt met lange mouwen.

Recente artikelen