Universitair Medisch Centrum Groningen opent het Geboortehuis “de Spil”

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen opent het Geboortehuis ‘de Spil’. Hier kunnen vrouwen in een huiselijke omgeving bevallen in de nabijheid van de voorzieningen van het ziekenhuis. In het UMCG zijn drie ‘bevalkamers’ ingericht. Deze zijn van alle gemakken voorzien. Elke kamer heeft een eigen sfeer en inrichting. Ter gelegenheid van deze opening krijgt het UMCG het certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’ uitgereikt. Dit kwaliteitscertificaat is door WHO/Unicef na zorgvuldig onderzoek aan het UMCG toegekend.

Meer keuzemogelijkheden
Geboortehuis ‘de Spil’ biedt aanstaande ouders de mogelijkheid om te kiezen voor een bevalling die het beste bij hen past. Naast de mogelijkheid om thuis te bevallen, kunnen zij nu ook kiezen voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie en onder begeleiding van hun eigen verloskundige. De nabije aanwezigheid van de voorzieningen van een ziekenhuis geeft veiligheid en zekerheid. Als zich tijdens de bevalling onverwacht complicaties voordoen, kan de betrokken vrouw heel snel naar de medische verloskamer worden overgebracht. Alle verloskundigenpraktijken kunnen gebruik van maken van Geboortehuis ‘de Spil’. De behoefte aan deze nieuwe voorziening blijkt groot te zijn: diverse aanstaande ouders hebben al een kijkje genomen in een van de ‘bevalkamers’.

Uitreiking kwaliteitscertificaat WHO/Unicef
WHO/Unicef heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de manier waarop het UMCG zwangere vrouwen begeleidt, vanaf de eerste afspraak op de poli tot en met alle nazorg. Voor de toekenning van het certificaat gelden zeer uiteenlopende criteria. Belangrijke punten daarbij zijn de informatievoorziening aan de zwangere vrouwen in het hele traject, de manier waarop alle medewerkers specifiek geschoold zijn of worden en de continuïteit van de zorg die wordt verleend. Het UMCG is er zeer trots op om dit kwaliteitscertificaat te ontvangen. Het UMCG en UMC St Radboud in Nijmegen zijn in Nederland de enige ziekenhuizen die het Certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’ ontvangen.

Bron: UMCG

Recente artikelen