Huisartsen voeren de druk op

Array

De huisartsen in West-Brabant zeggen in groten getale hun contracten met de huisartsenposten op. Dat is gisteren besloten tijdens een bijeenkomst van de Districts Huisartsen Vereniging (DHV). Volgens de Bredase huisarts Rien Frankenhuis, vice-voorzitter van de DHV (met 350 huisartsen) en actie-coördinator, is het besluit ‘zeer tegen ieders hart en gevoel’ genomen. „Maar we zijn wel steeds kwaaier geworden“, aldus Frankenhuis. De huisartsen geven met hun besluit gehoor aan de oproep van het Landelijk Huisartsencomité dat voor 1 juli te doen. De huisartsenposten komen niet direct zonder huisartsen te zitten, er geldt een opzegtermijn tot 1 januari 2006. Doel van de opzegactie is de druk op te voeren op de onderhandelingen die gaande zijn tussen de huisartsen en minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid over de inrichting van de zorg en de rol van de huisartsen daarin vanaf volgend jaar. De onderhandelingen lopen ook na de recente huisartsenacties stroef. Vorige week leken de partijen een heel eind te zijn, maar maandag draaide het ministerie bijna alles weer terug.
De huisartsen vermoeden dat het ministerie de onderhandelingen over de datum van 1 juli wil heentillen. Als een huisarts op die datum niet heeft opgezegd, heeft hij niets meer te onderhandelen over de tarieven en de inzet voor de avond-, nacht- en weekenddiensten. „Nu hebben we de handen tot 1 januari vrij om te besluiten wat ons goed dunkt. En blijft de minister dwars, dan hebben we in elk geval geen opzegtermijn meer“, zegt Frankenhuis. Het overleg over de bekostiging van de zorg gaat vandaag verder. Deze week moeten de partijen eruit komen, want vrijdag is het de laatste keer voor de zomervakantie dat Hoogervorst de uitkomst kan voorleggen aan het kabinet. Na het zomerreces wordt het wel erg laat om alle veranderingen nog voor 1 januari 2006 in te voeren. Het wordt vandaag dus witte rook of het barst, zeggen betrokkenen.

Bron: BN de Stem

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen