SMAK

Array

Staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overhandigt woensdag 29 juni het eerste exemplaar van het nieuwe tijdschrift SMAK aan een consultatiebureau arts. SMAK is het nieuwste wapen van het Voedingscentrum in de strijd tegen de verontrustende toename van overgewicht bij kinderen: een gratis tijdschrift voor ouders van jonge kinderen.

SMAK staat vol informatie over gezond eten en bewegen, achtergrond artikelen, praktische tips en lekkere recepten en wordt verspreid via de consultatiebureaus.
Iedereen kent de beelden van dikke Amerikaanse kinderen. Overgewicht bij kinderen is echter ook in Nederland een groeiend probleem. De toename van het aantal kinderen met overgewicht leidt tot meer gezondheidsklachten bij kinderen, met name diabetes type 2, en tot meer volwassenen met overgewicht. Gewoontegedrag wordt al vroeg gevormd en is moeilijk te veranderen.

Een gezonde basis is daarom de beste start voor later. Maar hoe zorg je daarvoor als ouder? Berichten over voeding in de media of aloude wijsheden spreken elkaar regelmatig tegen. Met SMAK biedt het Voedingscentrum eigentijdse en praktische antwoorden op vragen over gezond eten en bewegen, gebaseerd op wetenschappelijk informatie.
SMAK maakt deel uit van de campagne ‘Gezond eten en bewegen met kinderen’ van het Voedingscentrum. Het doel van deze campagne is om ouders, verzorgers en leerkrachten ervan bewust te maken dat gezond eten en voldoende bewegen erg belangrijk zijn om te voorkomen dat kinderen te dik worden.

Het Voedingscentrum heeft hiervoor diverse materialen ontwikkeld vol informatie, handige tips en praktische handvatten. ‘Gezond eten en bewegen met kinderen – voorkom overgewicht’ komt voort uit de nota van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ‘Langer gezond leven; Ook een kwestie van gezond gedrag’ en sluit aan bij het recent afgesloten convenant overgewicht.

Bron: Voedingscentrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "SMAK"

  1. Het aantal kinderen dat te dik is, blijft toenemen. Uit voorlopige cijfers van TNO blijkt dat de stijging het sterkst is bij 14-jarige meisjes. Tussen 1997 en 2003 nam het aantal te zware meisje toe van ruim 9 naar bijna 16 procent. De cijfers van TNO wijzen erop dat in de onderzochte periode het aantal gevallen van overgewicht veel sterker is gestegen dan in de jaren tachtig en negentig.

Comments are closed.

Recente artikelen